DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Nora Iuga, Rodica Mandache, Maia Morgenstern, Marian Râlea prezintă două texte în premieră, la Undercloud 2021

arcub.ro
festival international de teatru Undercloud

Nora Iuga, Rodica Mandache, Maia Morgenstern, Marian Râlea, personalităţi marcante ale culturii române susţin teatrul independent, în Undercloud 2021, prezentând publicului două texte în premieră absolută: „Ce-i aia apă verde pe cerul gurii? 53 de stări” de Nora Iuga şi Angela Baciu şi „Doamna Pylinska şi secretul lui Chopin” de Éric- Emmanuel Schmitt, potrivit news.ro.

Spectacolele-lectură pe texte citite în premieră absolută sunt o particularitate a Festivalului Independent de Teatru Undercloud. În fiecare ediţie de festival, dramaturgi români şi internaţionali îşi prezintă aici textele noi.

Anul acesta, cele două spectacole-lectură au loc în Sala Mare a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

”Ce-i aia apă verde pe cerul gurii? 53 de stări” de Nora Iuga şi Angela Baciu, cu Maia Morgenstern şi Carla Teaha, regia Chris Simion-Mercurian, va fi prezentat publicului miercuri, 29 septembrie, de la ora 21.30. Nora Iuga şi Angela Baciu au scris acest text special pentru Griviţa 53 - primul teatru construit împreună de la zero. De altfel, Griviţa 53 are această particularitate - va monta texte unicat, originale, scrise exclusiv pentru acest demers.

Citește și: ALERTĂ SURSE Falimentara City Insurance CĂLCATĂ de procurorii PICCJ - Se ridică documente ...

„Doamna Pylinska şi secretul lui Chopin” de Éric-Emmanuel Schmitt, cu Rodica Mandache şi Marian Râlea, regia Chris Simion-Mercurian, va fi prezentat publicului joi, 30 septembrie, de la ora 21.00. Pentru acelaşi demers, acela al construirii Griviţa 53, autorul francez Éric-Emmanuel Schmitt a cedat drepturile de autor pentru dramatizarea romanului său.

În copilărie, Éric-Emmanuel Schmitt ura cu patimă pianul din salonul său de acasă, pe care îl privea ca pe un intrus, ca pe un oaspete nepoftit, un martor mut la tot ce se întâmpla în familie. Altfel spus, ar fi dat orice ca pianul să dispară de acolo. Asta până când Aimée, mătuşa lui favorită, a interpretat la acel pian o melodie de Chopin, moment în care a rămas fascinat şi de pian şi de Chopin. Copil fiind însă, a uitat repede de această fascinaţie. Dar pe cât de repede l-a părăsit fiorul iniţial, pe atât de virulent i-a revenit în perioada facultăţii. Şi atunci s-a hotărât să înveţe să cânte la pian pentru a-l putea interpreta pe Chopin. Un coleg i-a recomandat-o ca profesoară pe Doamna Pylinska, o poloneză cu vârstă incertă şi cu personalitate destul de complexă, ce trecea drept cea mai bună profesoară din Paris. Întâlnirea cu excentrica profesoară s-a dovedit a fi providenţială, acesta reuşind, după o suită de „lecţii” bizare să-l interpreteze impecabil pe idolul copilăriei sale. Iar pe lângă aceasta, a învăţat o mulţime de lucruri despre muzică, artă, dragoste, despre vocea lăuntrică şi adevărata vocaţie, învăţături pe care le-a şi pus în practică de-a lungul vieţii, şi care s-au dovedit extrem de folositoare.

„Doamna Pylinska şi secretul lui Chopin” este un micro-roman de factură autobiografică, în care emoţia, umorul, tristeţea, nostalgia, durerea, resemnarea, asumarea şi împlinirea îşi dau mâna şi se prind într-o horă a sufletului ce descrie din urmele lăsate pe inimă, însăşi viaţa, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele, grea, dar până la urmă frumoasă.

Pentru toate spectacolele din cadrul Undercloud 2021, accesul publicului în sala de spectacol este permis până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

După reprezentaţii, ca în fiecare an, publicul va putea rămâne la discuţii cu actorii pe Terasa Undercloud, în curtea MNŢR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.