Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norica Nicolai (ALDE) recunoaşte în presa europeană: Raportul MCV va fi contestat la Curtea de Justiţie a UE

norica nicolai

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a anunțat, într-o declarație, că sunt analizate posibilitățile legale pentru denunțarea raportului MCV la Curtea Europeană de Justiție, acuzând că documentul este unul pur politic.

"Ultimul raport a fost emis acum trei săptămâni și a arătat tuturor, nu numai României, cât de autoritar este comportamentul Comisiei Europene. Pentru că solicită, în cadrul recomandărilor, amânarea procedurilor legale și suspendarea legislației, ceea ce nu este în acord cu tratatele europene pentru că știm cu toții că justiția este o chestiune de subsidiaritate (...) După mine, acesta nu este un instrument legal, ci unul politic, folosit de Comisia Europeană, de diferitele formațiuni politice și, dacă ne uităm la istoria acestui raport, pus în 2006, ale căruia patru obiective au fost deja îndeplinite încă din 2010, avem 8 ani de când interesele politice sunt contrare României. Noi acum analizăm posibilitățile legale de a denunța acest raport în fața Curții Europene de Justiție pentru că, din punct de vedere legal, este un document accesoriu tratatului nostru de aderare, iar dacă ambele părți sunt de acord să încheie acest document, suntem obligați să mergem în fața Curții. Nu se poate numi justiție ceea ce conține acest raport, ci politicianism pur, ceea ce nu este acceptabil", a declarat Norica Nicolai, pentru EuReporter, potrivit Mediafax,

CITEȘTE ȘI: Avertismentul medicilor: Factorii care cresc riscul de pneumonie în sezonul rece şi cum să te protejezi

O altă nemulțumire referitoare la raportul MCV este cea potrivit căreia raportul nu a abordat teme cheie, precum cea a protocoalelor secrete încheiate între SRI și instituțiile din justiție, între care și Consiliul Superior al Magistraturii, instituția cu rol de garant al independenței justiției. Curtea Constituțională a amânat pronunțarea pentru ședința din 11 decembrie cu privire la conflictul juridic între Parlament și Ministerul Public, care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.

Comisia Europeană a recomandat României, în raportul MCV prezentat, să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităţilor serviciilor de informaţii şi a colaborării acestora cu instituţiile judiciare. Pe de altă parte, adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană marți, recomandând în raportul MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.