Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norvegia a comemorat nouă ani de la atacurile cu bombă şi cel armat ale lui Anders Behring Breivik

Video Blocks
Norvegia

Norvegia a comemorat miercuri nouă ani de la atacurile cu bombă şi cel armat ale lui Anders Behring Breivik soldate cu 77 de morţi la Oslo, angajându-se să combată intoleranţa, relatează DPA, potrivit Agerpres.

"Repetăm cuvintele 'nu se va mai întâmpla niciodată' pentru a ne reaminti de promisiunea pe care ne-am făcut-o: să luptăm în fiecare zi pentru valorile pe care teroristul a vrut să le atace", a declarat prim-ministrul Erna Solberg la sediul guvernului din Oslo.

În august 2012, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a fost condamnat la 21 de ani de închisoare pentru atacurile sale cu bombă şi cu arme de foc de pe 22 iulie, de la Oslo şi de pe insula Utoya, unde avea loc o tabără de vară pentru tineret a Partidului Laburist.

Atacurile au fost cele mai grave acte de violenţă comise în Norvegia după Al Doilea Război Mondial.

Citește și: Nelu Tătaru, despre o nouă stare de urgență în România: Nu m-aș gândi la asta, ci mai mult la asigurarea măsurilor

Ina Larvik, liderul organizaţiei de tineret a Partidului Laburist, a spus că "ura costă vieţi". "Dar ştim că cel mai bun antidot sunt iubirea, speranţa şi camaraderia", a declarat ea.

Ina Larvik a fost împuşcată de patru ori în timpul atacului de la tabăra de vară pentru tineret de pe insula Utoya, unde Breivik a ucis 69 de persoane, majoritatea tineri, într-un atac armat. Alte opt persoane au fost ucise în explozia unei maşini-capcană pe care Breivik a lăsat-o în apropierea clădirilor guvernului din Oslo.

Numele victimelor atacurilor au fost citite în timpul ceremoniei.

Solberg şi alţi vorbitori au menţionat şi atacul de anul trecut de la o moschee din apropiere de Oslo.

Un bărbat din Norvegia, Philip Manshaus, a fost recent condamnat pentru atacul armat de la 10 august asupra moscheii şi pentru uciderea surorii sale vitrege cu puţin timp înainte de atac.

Din cauza pandemiei de coronavirus, numărul participanţilor a fost limitat, iar ceremonia a fost una modestă. Printre invitaţi s-au aflat liderul Partidului Laburist, Jonas Gahr Store, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prim-ministru al Norvegiei la momentul atacurilor.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.