Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norvegia a inaugurat Săptămâna Limbii Sami pentru a promova cultura indigenă

igamingbusiness.com
Norvegia

Norvegia a inaugurat luni Săptămâna Limbii Sami, cu scopul de a aduce limbile sami sub luminile reflectoarelor, de a spori cunoştinţele publicului despre aceste limbi indigene şi de a le îmbunătăţi statutul, informează agenţia de presă Xinhua.

"Îi încurajez pe toţi să ia parte la acest important efort lingvistic şi să se alăture marcării Săptămânii limbii sami", a declarat ministrul Administraţiei locale şi Dezvoltării Regionale, Erling Sande, într-un comunicat de presă, conform Agerpres.

În această săptămână vor avea loc în toată Norvegia diverse evenimente axate pe limbile sami, inclusiv o expoziţie de fotografie în aer liber organizată la Oslo de ministerul condus de Erling Sande.

Ministrul norvegian a spus că se aşteaptă ca evenimentele să beneficieze de o participare largă. "Îndemn instituţiile private şi publice, organizaţiile şi alte părţi interesate să pună limbile sami sub lumina reflectoarelor în această săptămână", a declarat el.

Sami reprezintă un grup de indigeni care trăiesc predominant în regiunea Sapmi, ce ocupă zone extinse din nordul Norvegiei, Suediei, Finlandei şi Peninsulei Kola din Rusia. Limbile lor native, cunoscute sub numele de limbi sami, sunt încadrate în familia limbilor uralice.

În iunie, Parlamentul norvegian (Storting) a adoptat modificări ale normelor lingvistice din Legea sami. Cea mai importantă modificare este aceea că zona administrativă pentru limbile sami este de acum împărţită în trei categorii, ceea ce va facilita transformarea mai multor localităţi în municipalităţi cu administraţie în limba sami.

"Indiferent dacă o municipalitate are sau nu o populaţie sami numeroasă, prin aceste reguli dorim să facilităm consolidarea şi vizibilitatea limbilor sami. Limba indigenă este o parte importantă a istoriei şi culturii noastre pe care trebuie să o protejăm, a declarat ministrul Erling Sande.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.