Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norvegia a inaugurat un memorial dedicat victimelor masacrului de la Utoya

Video Blocks
Norvegia

Norvegia a inaugurat sâmbătă un memorial dedicat victimelor atentatelor comise în 2011 de extremistul Anders Behring Breivik - 77 de coloane de bronz reprezentând fiecare din persoanele ucise în atacuri, relatează AFP.

Supravieţuitori, apropiaţi ai victimelor, prim-ministrul Jonas Gahr Store şi Haakon, prinţul moştenitor al Norvegiei, au asistat la ceremonie, la aproape 11 ani după atacul cel mai sângeros cu care s-a confruntat ţara pe timp de pace, potrivit Agerpres.

"Ca naţiune avem nevoie de un loc al memoriei. Un loc care ne va reaminti pentru totdeauna de toţi cei pe care i-am pierdut. Un loc unde copii şi nepoţii noştri pot afla ce s-a întâmplat, consecinţele extremismului de extremă dreapta şi al urii", a declarat prim-ministrul.

Pe 22 iulie 2011, norvegianul de extremă dreapta a detonat mai întâi o bombă în apropierea guvernului de la Oslo, provocând moartea a opt persoane, apoi a ucis 69 de persoane, mare parte dintre ei adolescenţi, deschizând focul la o tabără de vară a tineretului laburist de pe insula Utoya, aflată la circa 40 km nord-vest de capitală.

Memorialul, situat în apropiere de cheiul unde pasagerii iau feribotul pentru Utoya, este în formă de scară care coboară în mare.

Numeroşi locuitori care trăiesc în apropiere de Utoya au contestat în justiţie proiectul memorialului, solicitând ca el să fie instalat în altă parte.

Reclamanţii, dintre care unii au participat la operaţiunile de salvare în ziua masacrului, estimau că acest lucru riscă să trezească amintiri dureroase. În februarie 2021, un tribunal norvegian a respins plângerea.

Breivik, în prezent în vârstă de 43 de ani, a fost condamnat în 2012 la 21 de ani de închisoare cu posibilitatea extinderii. În ianuarie 2022, el a cerut să fie eliberat după ce a ispăşit pedeapsa minimă de zece ani, dar în februarie tribunalul i-a respins cererea, considerând că reprezintă în continuare un risc pentru societate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.