Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul din Ucraina umflă conturile Norvegiei: Guvernul de la Oslo estimează venituri record din petrol şi gaze

igamingbusiness.com
Norvegia

Guvernul Norvegiei a anunţat joi că se aşteaptă să obţină anul viitor venituri record din industria sa de gaze şi petrol, previzionând un avans al veniturilor de 18% faţă de nivelul din acest an şi de cinci ori faţă de 2021, în urma majorării producţiei şi a preţurilor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Norvegia, ţară care nu este membră UE, a devenit cel mai mare furnizor de gaze al blocului comunitar, după ce Rusia şi-a redus livrările, ca urmare a războiului din Ucraina, ceea ce aduce ţării scandinave venituri record de pe urma industriei petroliere, pe măsură ce preţurile au crescut foarte mult.

În 2023, Norvegia se aşteaptă să pompeze 4,3 milioane de barili echivalent petrol pe zi, în creştere faţă de nivelul previzionat de 4,1 milioane barili în 2022. În proiectul de buget pe 2023, Ministerul de Finanţe de la Oslo prognozează un nivel record al veniturilor din petrol şi gaze - 1.380 miliarde de coroane (131 miliarde de dolari) - de la 1.170 miliarde de coroane în 2022 şi 288 miliarde de coroane în 2021.

Deşi statul scandinav, cu 5,4 milioane de locuitori, a susţinut că majorarea preţurilor la gaze nu este în interesul său pe termen lung, a refuzat solicitările de plafonare a preţurilor, argumentând că nu va ajuta Europa să-şi asigure mai multă energie.

Ca rezultat al majorării preţurilor, Guvernul Norvegiei intenţionează să crească taxele impuse industriei de gaze şi petrol cu două miliarde de coroane în 2023.

Executivul vrea să crească taxele aplicate firmelor care folosesc resursele naturale ale ţării, inclusiv producătorilor de energie şi fermelor piscicole, şi să ia măsuri pentru combaterea inflaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.