Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norvegia spune că a fost ATACATĂ: Rusia e acuzată că dat comanda

norvegia

Diplomaţia, armata şi alte instituţii norvegiene au fost vizate de o tentativă de atac cibernetic rus, atribuit unui grup suspectat de legături cu autorităţile Federaţiei Ruse, a anunţat vineri serviciul de informaţii al Norvegiei, şi el ţinta acestei tentative, informează AFP.

Cunoscut sub numele de APT 29, grupul arătat cu degetul de Oslo a mai fost acuzat că s-ar afla în spatele unui atac cibernetic care a făcut ca Rusia să fie acuzată de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din SUA, anul trecut, scrie agerpres.ro.

Citește și: EXPERIMENT A mers pe stradă goală, doar vopsită: Reacțiile oamenilor – VIDEO HOT

'Nouă conturi de poştă electronică au fost ţinta unei tentative de spear phishing, adică mesaje rău intenţionate', a declarat Arne Christian Haugstoyl, responsabil din cadrul serviciului norvegian de informaţii interne (PST), la postul TV2.

'Este greu de ştiut care era obiectivul' operaţiunii, a adăugat el, precizând că Norvegia a fost alertată de o ţară aliată.

Citește și: Asta trebuie să faci dacă vrei să trăiești mult: Regulile de respectat

El a descris APT 29 drept un 'grup care are legături cu autorităţile ruse'.

Potrivit unui purtător de cuvânt al PST, Martin Bernsen, citat de publicaţia Verdens Gang (VG), 'nu sunt motive să se creadă că au fost sustrase informaţii confidenţiale în legătură cu acest atac'.

Citește și: Justin Bieber și-a vândut Ferrariul: A obținut o sumă fabuloasă – VIDEO

În afară de Ministerul Afacerilor Externe, armată şi PST însuşi, atacul cibernetic a vizat, la o dată care nu a fost precizată, Autoritatea norvegiană de protecţie împotriva radiaţiilor, o şcoală şi grupul parlamentar al Partidului Laburist, formaţiune tradiţional dominantă în politica norvegiană, dar în prezent în opoziţie.

În Norvegia sunt prevăzute alegeri legislative pentru 11 septembrie în Norvegia, dar nu s-a stabilit dacă atacul ar avea vrreo legătură cu acestea.

Citește și: Telekom ar putea pleca din România. Orange şi RCS & RDS negociază preluarea operaţiunilor

Norvegia, ţară membră a NATO, şi Rusia menţin în general legături de bună vecinătate, însă relaţiile lor s-au tensionat în urma crizei ucrainene. Ţara scandinavă l-a convocat miercuri pe ambasadorul Rusiei, pentru a protesta împotriva refuzului Moscovei de a acorda viză pentru doi dintre deputaţii săi, înscrişi pe o listă de personalităţi indezirabile în Rusia, ca represalii la sancţiunile occidentale la adresa sa.

Moscova şi-a exprimat de asemenea nemulţumirea în legătură cu desfăşurarea a circa 300 de soldaţi americani pe teritoriul Norvegiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.