Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norvegia trece pe electric. Două treimi din automobilele înmatriculate anul trecut au fost electrice

www.facebook.com
tesla

Vânzările de automobile electrice în Norvegia au crescut cu 48% anul trecut, astfel că aproape două din trei automobile noi înmatriculate în 2021 în Norvegia au fost modele electrice iar cea mai vândută marcă de automobile a fost Tesla, informează Reuters, citat de Agerpres.

Per total, piaţa auto din Norvegia a înregistrat anul trecut o creştere de 24,7% până la un nivel record de 176.276 de autoturisme, a anunţat luni Consiliul pentru Traficul Rutier din Norvegia (OFV). Vehiculele electrice au reprezentat 65% din piaţă, faţă de 54% în 2020.

În încercarea de a deveni prima ţară care în 2025 va pune capăt vânzărilor de noi automobile pe benzină sau motorină, Norvegia scuteşte automobilele electrice de la plata taxelor impuse pentru modelele care utilizează motoare pe combustie internă.

În aceste condiţii, anul trecut modelele produse de constructorul american de automobile electrice Telsa au controlat 11,5% din piaţa auto totală din Norvegia, fiind pentru prima dată când această marcă este lider de piaţă pentru un an întreg, urmat de grupul auto german Volkswagen cu o cotă de piaţă de 9,4%.

Separat, producătorul auto american Tesla a raportat duminică vânzări trimestriale record, de 308.600 de vehicule în perioada octombrie-decembrie 2021, cu mult peste estimările analiştilor, profitând de criza mondială a cipurilor deoarece şi-a majorat producţia realizată în China.

Modelul Tesla Model 3 a fost în 2021 cel mai popular automobil de pe piaţa din Norvegia, urmat de modelul hybrid RAV4 de la Toyota, acesta fiind de altfel şi singurul automobil echipat cu un motor cu combustie internă din top 10 cele mai bine vândute automobile de pe piaţa din Norvegia. Pe locul al treilea se situează modelul electric ID.4 al celor de la Volkswagen.

Recurgerea la automobilele cu propulsie electrică este cu atât mai importantă în Norvegia având în vedere că această ţară îşi produce aproape întreaga energie electrică în hidrocentrale care nu generează emisii de gaze cu efect de seră.

În Norvegia cei care folosesc automobile electrice beneficiază de numeroase avantaje, chiar dacă în ultima vreme autorităţile au început să mai revizuiască unele facilităţi, precum scutirea de la plata taxei pentru acces în oraş sau posibilitatea de a rula pe benzile rezervate pentru mijloacele de transport în comun. Contrar automobilelor diesel care sunt puternic taxate, automobilele curate sunt scutite de la plata majorităţii taxelor, ceea ce le face şi mai atractive la cumpărare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.