Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norvegia va inaugura un nou muzeu naţional de artă, construit în opt ani cu 650 de milioane de euro

Video Blocks
Norvegia

Norvegia va inaugura sâmbătă pentru publicul larg noul său Muzeu Naţional de Artă, care va găzdui o vastă expoziţie permanentă şi care poate fi considerat un egal al celor mai importante muzee din lume, informează Reuters.

Cu un design conceput de arhitectul german Klaus Schuwerk, noul complex muzeal, construit într-o clădire mare şi multicompartimentată pe malul fiordului din Oslo, a avut nevoie de opt ani pentru a fi construit şi aduce sub acelaşi acoperiş colecţiile deţinute de cinci muzee norvegiene de artă şi de design.

Cu o suprafaţă expoziţională de 13.000 de metri pătraţi şi 6.500 de opere artistice expuse în permanenţă, inclusiv celebrul tablou "Ţipătul" al pictorului Edvard Munch, acesta va fi cel mai mare muzeu din ţările nordice şi face parte din aceeaşi categorie cu muzeele Guggenheim din Bilbao şi Rijksmuseum din Amsterdam.

Construit din materiale concepute pentru a rezista timp de mai multe secole, muzeul norvegian include mai multe clădiri care sunt decorate cu ardezie locală gri-albăstruie şi unite între ele printr-o translucidă Sală a Luminilor, împodobită cu sticlă şi marmură, potrivit Agerpres.ro.

Holul va fi folosit pentru expoziţii temporare şi va fi inaugurat cu expoziţia "I Call It Art", ce cuprinde opere semnate de artişti care lucrează în prezent în Norvegia şi care abordează tematici precum identitatea, sentimentul de apartenenţă, naţionalitatea şi democraţia.

Muzeul norvegian va găzdui şi expoziţii cu opere ale pictorului abstract american Mark Rothko şi ale pictoriţei suprarealiste mexicane Frida Kahlo, ambele în 2024.

Conceput pentru a maximiza eficienţa energetică şi a minimaliza emisiile de gaze cu efect de seră, muzeul este încălzit şi răcit cu ajutorul apei extrase din fiordul din Oslo, aflat chiar în faţa intrării sale principale.

Proiectul a fost subiectul unor controverse după ce a suferit amânări şi a avut nevoie de sprijin guvernamental după ce a rămas fără fonduri. Iniţial, acest muzeu trebuia inaugurat în 2020. Designul clădirii a fost şi el criticat pentru structura sa "de tip bloc" şi din cauza "şisturilor", o ardezie norvegiană în nuanţe de gri şi cu dungi, folosită pentru a acoperi faţada muzeului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.