Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norvegienii şi-au închis ambasada în ziua protestului pentru cazul Bodnariu

bodnariu

Se pregăteşte un nou val de proteste legate de cazul familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost instituţionalizaţi de statul norvegian în baza unor acuzaţii de abuz (disciplinarea prin corecţii fizice). Protestele vor avea loc atât în oraşe din ţară, cât şi în străinătate.

Un caz special este la Londra, unde după anunţarea protestului printr-un "event" pe Facebook programul ambasadei Norvegiei s-a schimbat. Deşi programul cu publicul al Ambasadei Norvegiei la Londra este luni-vineri, între orele 9 şi 16, vineri, 8 ianuarie, în ziua protestului, instituţia este închisă. În programul publicat pe site-ul ambasadei mai există şi alte zile în care instituţia nu are program, dar la fiecare se menţionează motivul. Pentru ziua de vineri nu se menţionează decât "Ambasadă închisă". Peste 150 de persoane au anunţat că vor participa la protestul de la Londra, iar alte 170 s-au declarat interesate.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiance Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

Vezi şi: Se anunță proteste în lanț în Europa și SUA pentru românii lăsați fără copii în Norvegia

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că se află în atenţia Ministerului şi a Ambasadei României la Oslo şi că au fost deja întreprinse demersuri politico-diplomatice. Potrivit MAE, misiunea diplomatică română la Oslo se află în contact permanent cu familia, căreia i-a pus la dispoziţie o listă a coordonatelor de contact ale mai multor avocaţi şi traducători, şi a înscris în registrele de stare civilă româneşti certificatele de naştere ale celor cinci copii care au şi cetăţenie norvegiană.

MAE a mai anunţat că, la nivel bilateral, nu există instrumente juridice care să permită cooperarea judiciară pe marginea unui astfel de caz. De asemenea, din punct de vedere juridic nu sunt îndeplinite premisele pentru a-i încadra pe cei cinci copii în categoria minorilor neînsoţiţi, pentru a solicita repatrierea lor în aceste condiţii. Familia beneficiază în prezent de asistenţa unui avocat din oficiu, care îi reprezintă direct în faţa instanţelor judecătoreşti locale şi a autorităţilor norvegiene competente în materie de protecţie a copilului.

Vezi şi: Avocatul Poporului intervine în Cazul Bodnariu. INTERVENȚIE la autoritățile norvegiene

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.