Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Notificare-șoc, în vreme ce autoritățile se chinuie să găsească o soluție: Factură la gaz de 4.200 de lei pentru un consumator casnic în noiembrie

flacara aragaz

În vreme ce autoritățile discută despre măsuri de protejare a consumatorilor prin acordarea unor subvenții, furnizorii îi notifică să plătească prețuri exorbitante.

O astfel de notificare recentă a unui furnizor prezintă prețul pe care trebuie să-l achite consumatorul începând cu luna noiembrie 2021, respectiv 900 lei/MWh, adică o creștere colosală de preț de nu mai puțin de 741% față de anul trecut, arată ziare.com.

“Abordarea aceasta denotă faptul că modul în care se dorește protejarea consumatorilor în România trebuie atent analizată, deoarece atât subvenționarea consumatorilor, cât și plafonarea (în fapt subvenționarea furnizorilor), nu isi vor atinge scopul”, a declarat, in urma acestui caz, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisaliţă.

Ce se întâmplă în situația în care furnizorii cresc prețul gazului MW/h la valori precum cele cuprinse în notificarea prezentată, în cazul:

  • “subvenției de 25% pentru consumator reprezintă un ajutor nesemnificativ. Spre exemplu: un consumator care plătea, anul trecut, 107 lei/MWh, respectiv 500 lei/luna, TVA inclus, dacă (atenție doar dacă este consumator casnic și consumă 1.000 mc/sezon rece 2021/2022 - într-o iarnă grea puțini se vor încadra în această limită -) urmează să achite, lunar, pentru gaze la un preț de 900 lei/MWh suma de 4.205 lei/lună, din care statul îi va compensa 1.051 lei/luna, adică îi rămâne de plată 3.153 lei/lună (o creștere de 620% a costului lunar cu gazele);
  • plafonării prețului cu subvenția furnizorului pentru plata diferenței între prețul de achiziție și prețul de vânzare al furnizorului, plecând de la declarația furnizorului că achită 715 lei/MWh pentru gazele achiziționate iar prețul plafonat este la 135 lei/MWh, înseamnă că statul trebuie să-i achite furnizorului 580 lei/MWh, respectiv pentru o factură de 500 lei/luna la gaze ar trebui să-i achite furnizorului 2.277 lei/lună. Dacă ne gândim că într-o lună de iarnă consumul României pentru consumatorii casnici care ar beneficia de aceste condiții este de 0,5 mld mc, suma care trebuie să o scoată statul din buzunar ar fi de 0,6 mld euro/lună, la o diferență de preț achiziție-vânzare de 580 lei/MWh”, a explicat Chisaliţă.

Prețurile de 700 - 900 lei/MWh la gazele naturale au apărut în piață după planurile autorităților de reducere a impactului creșterii prețului la gaze și electricitate pentru consumatori, aspect care demonstrează că orice acțiune are o reacțiune în teren.

Realizarea unui Plan de Măsuri de Urgentă Energetică, propus de AEI în luna iulie 2021, avea ca scop tocmai realizarea unui set de măsuri care să plece de la cauzele care au determinat ca prețurile să crească și, mai ales, de la faptul că măsurile trebuiau aplicate progresiv, urmărind modul în care dau rezultate și intervenind imediat atunci când acele măsuri nu dau rezultate prin lansarea de noi măsuri sau adaptândule pe cele existente.

"Asta se putea face într-o perioadă în care timpul nu era o problemă (adică în lunile iulie – septembrie 2021). Dorința de a încasa bani în acea perioadă la buget, din aceste creșteri de preț la energie, de la consumatori a făcut să nu se întreprindă nimic și să ne găsim, astăzi, în această situație", a concluzionat preşedintele AEI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.