Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nou caz de intoxicaţii suspecte în şcolile de fete din Iran: 5000 de eleve au fost 'otrăvite' până acum

cloudfront.net
proteste-femei-iran

Douăzeci de eleve dintr-o şcoală din oraşul Tabriz din nord-vestul Iranului au ajuns marţi la spital cu probleme respiratorii, transmite agenţia de presă oficială IRNA, preluată de AFP, anunță Agerpres.

A fost intervenţia serviciilor de salvare, a indicat şeful urgenţelor, precizând că niciuna din elevele care au semnalat că au dificultăţi cu respiraţia nu este în stare gravă.

Cursurile şcolii se reluaseră luni, după două săptămâni de vacanţă.

De la sfârşitul lui noiembrie 2022, mai multe şcoli iraniene - majoritatea, de fete - au fost afectate de intoxicaţii subite cu gaze sau alte substanţe toxice, în multe cazuri fiind necesare spitalizări. Cel mai recent incident de acest gen a avut loc cu numai trei săptămâni în urmă.

În total, în Iran s-au înregistrat peste 5000 de eleve cu intoxicaţii în peste 230 de şcoli

În total, în Iran s-au înregistrat peste 5000 de eleve cu intoxicaţii în peste 230 de şcoli din 25 dintre cele 31 de provincii ale ţării. Părinţii şi localnicii s-au mobilizat în unele cazuri, manifestându-şi îngrijorarea şi cerând autorităţilor să intervină.

Cu câteva zile în urmă, liderul şiit suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut "pedepse severe", chiar condamnări la moarte, pentru cei răspunzători de intoxicaţii, pe care le-a calificat drept "crime de neiertat".

Seria de incidente similare se întrerupsese, înaintea celui de la Tabriz, după ce la începutul lui martie s-au efectuat circa o sută de arestări.

AFP reaminteşte că intoxicaţiile în rândul elevelor apărut la circa două luni de la începutul valului de proteste declanşat de moartea tinerei kurde Mahsa Amini. Aceasta a fost arestată în 13 septembrie anul trecut la Teheran de poliţia de moravuri, pentru că nu purta vălul islamic, spitalizată în comă după două ore şi decedată în 16 septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.