Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nou `tun` PSD. Cum să `furi` o mie de aleși locali. Cum poate fi CCR jucat pe degete de Parlament

Traseism_politic

Actuala Putere cere președintelui Klaus  Iohannis  să respecte deciziile  Curții Constituționale, în timp ce , cu bună știință, în anii trecuți, reprezentanții PSD și ALDE au ignorat caracterul obligatoriu  al hotărârilor aceleiași Curți, atunci când propriile interese  au cerut acest lucru. Mai mult,  ca  și în cazul OUG 55 acum se întrevede un scenariu similar, unul menit să aducă coaliției aflate la guvernare sprijinul a peste o mie de consilieri locali şi zeci de primari din alte partide. În lipsa unui termen clar limită, o eventuală decizie de  neconstituționalitate se va lovi ca și în anii trecuți, de transpunerea  cu întârziere de către Parlament a unei astfel de decizii.

RĂSTURNARE DE SITUAȚIE CCR s-a RĂZGÂNDIT în cazul deciziei de revocare a Laurei Codruța Kovesi: NU va fi publică

PSD și ALDE  sunt pe punctul de a da  o nouă lovitură care le va  oferi perspectiva creării unor noi majorități la nivelul consiliilor locale  și județene și de a  consolida această majoritate acolo unde ea există deja. După adoptarea în Camera Deputaților, un singur, vot, cel de astăzi din plenul Senatului, mai desparte actuala Putere de  transpunerea în realitate a proiectului care permite primarilor şi consilierilor să-şi păstreze mandatele ca independenţi, în cazul în care partidul pe lista cărora au fost aleşi fuzionează prin absorbţie.

Coincidență sau nu, acest proiect de lege, susținut de peste o sută de parlamentari PSD și ALDE a fost depus chiar în momentul unei ample campanii de  racolare de noi  parlamentari, în special din zona foștilor uneperiști din PMP, pentru a consolida o majoritate parlamentară care se clătina în urma unor migrații punctuale către formațiunea lui Victor Ponta, Partidul ProRomânia.

Citește și: Lovitură dură încasată eMag: Ce a decis instanţa – au fost RETRASE mai multe produse

Deputatul Valeriu Steriu, fost preşedinte al UNPR şi prim-vicepreşedinte al PMP până recent, nu a vrut să vină cu mâna goală la PSD, ci și cu o zestre de aleși locali pentru a-și asigura un loc  cât mai călduț în ierarhia social-democrată și o candidatură eligibilă pe listele acestui partid la viitoarele europarlamentare. Pentru a se întâmpla acest lucru, ajutorul a venit tot din partea majorității, sub forma acestui proiect de lege.

Proiectul adoptat miercurea trecută de Camera Deputaţilor, ai cărui principali iniţiatori sunt Daniel Suciu şi Florin Iordache,  permite  tocmai traseismul mascat către PSD și ALDE.

Această  situație permite celor 26 de primari  din zona fostului UNPR, dar  celor 1213 de consilieri locali care au obținut mandate la ultimele alegeri pe listele acestui partid să poată face pasul înafara PMP și să migreze spre partidele de  guvernământ

Înafară de potențialul dezastru pe care această lege îl comportă  pentru PMP, de prevederile acestei legi s-ar putea prevala și aleșii locali din noul PNL, partid rezultat din  fuziunea  între fostul PDL și vechiul PNL.  Un risc deja resimțit de către liderii liberali, care au anunțat deja  că vor  sesiza CCR dacă acest proiect de lege  va  merge spre promulgare în  forma deja adoptată de către deputați.

O eventuală decizie de neconstituționalitate nu  va avea însă efectul dorit. În trecut, judecătorii Curții au declarat OUG 55  neconstituțională,  au statuat că aleșii locali care au migrat  de la un partid la altul ar trebui să-și piardă mandatele, dar a lăsat la mâna Parlamentului, dominat și atunci de PSD,  să vină  cu sancțiunile.

La acea vreme,  OUG 55 a permis schimbarea partidului înainte de alegerile prezidenţiale, perioada de graţie a trasesimului fără sancţiuni fiind de 45 de zile.

Potrivit unui bilant Expert Forum, din cei 3.180 de primari, circa 540 și-au schimbat partidul ca urmare a Ordonanței 55/2014. Cel mai mult de câștigat de pe urma acestei Ordonanțe a avut PSD, care a pierdut 3 primari și a câștigat 404. La polul opus, cei mai mulţi primari au plecat de la PNL - 268, iar de la PDL 195. În schimb, liberalii au câştigat doar cinci primari, iar în PDL s-a înscris un singur edil.

Citește și: Ghinion pentru Ion Țiriac: Ce s-a întâmplat cu afacerea Stejarii

La rândul său, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, pe atunci PLR, a luat dintr-un foc 34 de primari, însă, în realitate, a mai controlat câţiva aleşi care au rămas independenţi.

UNPR a racolat la rându-i 14 primari, pierzând doar trei. Partidul lui Dan Diaconescu, deşi se afla la guvernare cât timp ordonanaţa şi-a făcut efectul, a pierdut 24 de primari şi, astfel, s-a dezintegrat şi în teritoriu, nu doar în Parlament.

În afara primarilor, şi-au mai schimbat partidul în cele 45 de zile oferite de Dragnea 171 de consilieri judeţeni şi 4.378 de consilieri locali, ceea ce reprezintă aproape 11%.

Niciunul din ei nu a  avut însă de suferit în urma  deciziei CCR de  neconstituționalitate. Niciunul din nu și-a pierdut mandatul pentru migrare de la un partid politic al altul.

Parlamentul,  forul mandatat de CCR să repare situația, a ales să tergiverseze respingerea definitivă a OUG 55 până după noile alegeri locale din 2016, permițând astfel aleșilor locali traseiști să-și ducă mandatele la capăt, fără teama unor sancțiuni. Dacă în febraurie 2015, Camera adopta  legea de respingere a OUG 55, a fost nevoie de peste doi ani, ca Senatul să facă același lucru, abia în martie 2017.

Citește și: Ce va face Simona Halep cu o parte din avere: Gestul impresionant al liderului mondial – românca a dezvăluit totul

Acum sceanriul tinde să se repete. Proiectul de lege se poate transforma în ordonanță de urgență, dacă CCR va  da o eventuală decizie de  neconstituționalitate, susțin surse din conducerea PSD. O ordonanță care poate  avea  efecte imediate și definitive, dacă este să luăm în considerare modelul patentat deja cu OUG 55 și care va oferi actualei Puteri capacitatea de a defila la următoarele alegeri, cu rândurile întărite de noii traseiști.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.