Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua Biserică ortodoxă ucraineană independentă a ţinut prima sa liturghie la Kiev, în prezenţa preşedintelui Petro Poroşenko

Panorthodox Synod
biserica ucraina

Noua Biserică ortodoxă ucraineană, independentă de tutela religioasă rusă şi a cărei înfiinţare a fost recunoscută oficial duminică la Istanbul, a ţinut luni prima sa liturghie la Kiev, în prezenţa preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, potrivit France Presse, relatează Agerpres.

Ceremonia a avut loc la catedrala Sfânta Sofia din Kiev, datând din secolul 11, în contextul în care ucrainenii celebrează Crăciunul, sărbătorit la 7 ianuarie de către creştinii ortodocşi de rit vechi, conform calendarului iulian.

'Am rupt ulimele legături care ne asociau cu Moscova şi fanteziile sale despre Ucraina', a declarat Poroşenko după ceremonie.

Mitropolitul Iepifani (39 de ani), şeful noii Biserici ucrainene independente, a oficiat liturghia, pe care a catalogat-o drept un 'adevărat eveniment istoric'.

'Uşile bisericii noastre sunt deschise tuturor', a declarat acesta în faţa credincioşilor, adăugând că 'multă muncă rămâne de făcut în comun pentru a consolida unitatea' ortodoxiei în Ucraina.

În octombrie 2018, Patriarhia Constantinopolului a luat decizia de a recunoaşte o Biserică independentă ortodoxă în Ucraina, unde creştinii ortodocşii sunt divizaţi între cei fideli Patriarhiei Kievului, mai numeroşi, conform sondajelor, şi cei fideli Patriarhiei Moscovei, care are cel mai mare număr de parohii.

Această decizie a provocat furia Bisericii ortodoxe ruse, care a denunţat o 'schismă' şi a rupt legăturile cu Constantinopolul.

Un Consiliu convocat la Kiev a aprobat în decembrie crearea acestei noi biserici ortodoxe, care reuneşte Patriarhia Kievului, autoproclamată în 1992, şi aşa-numita Biserică autocefală. Patriarhia Moscovei a refuzat să se asocieze, denunţând că acest consiliu este 'ilegal'.

Citește și: Evoluţii financiar-bancare şi bursiere: bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de luni în creştere uşoară, investitorii adoptând o atitudine prudentă

Patriarhul Kirill, şeful Bisericii ortodoxe ruse, a oficiat luni liturghia de Crăciun la Moscova, în catedrala Hristos Mântuitorul, în absenţa preşedintelui Vladimir Putin, care a mers la Sankt-Petersburg, oraşul său natal, pentru marea sărbătoare creştină.

Într-un interviu la televiziunea rusă, patriarhul Kirill a denunţat noua Biserică ucraineană ca fiind 'unirea a două grupuri schismatice' şi a acuzat autorităţile de la Kiev de distrugerea ortodoxiei în ţară. 'Aceasta se transformă într-un teatru al absurdului', a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.