Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua Comisie Europeană îşi propune să fie mai prietenoasă cu presa

Comisia europeana

Noua Comisie Europeana, condusa de Jean-Claude Juncker, care si-a preluat mandatul la 1 noiembrie, va fi mai prietenoasa cu presa, a declarat luni purtatorul de cuvânt al CE Margaritis Schinas, transmite EurActiv.

Schinas a condus luni la prânz prima conferinta de presa cotidiana a noului executiv comunitar si le-a prezentat ziaristilor pe toti purtatorii de cuvânt ai Comisiei. Noua echipa a purtatorilor de cuvânt va fi mai putin numeroasa decât cea din mandatul Comisiei Barroso si vor fi mai putini purtatori de cuvânt (13) autorizati sa se adreseze on-the-record presei decât pâna acum.
Purtatorii de cuvânt nu vor mai fi 'atasati' comisarilor europeni (câte un purtator de cuvânt pentru fiecare comisar european), ci se vor ocupa de domenii de politica, fiecare acoperind activitatea mai multor comisari europeni.
Margaritis Schinas urmeaza sa acopere activitatile economice ale Comisiei Europene si în acest sens el va fi ajutat de la 1 decembrie de Anika Breidhardt, care se va ocupa de zona euro si Uniunea Economica si Monetara.
Mina Andreeva, fosta purtatoare de cuvânt a vicepresedintei CE Viviane Reding, îi va tine locul lui Schinas când acesta va absenta de la conferintele de presa, dar va acoperi si domeniile piata digitala unica, ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, justitie si egalitate de gen.
Problemele referitoare la migratie, afaceri interne, stat de drept si Carta drepturilor fundamentale vor fi acoperite de Natacha Berthaud, în timp ce Jakub Adamovizcz, fost jurnalist din Luxemburg, se va ocupa de buget, resurse umane, transport si politica regionala.
Enrico Brivio, fost jurnalist din Italia, va acoperi chestiunile privind mediul, afacerile maritime, pescuitul, sanatatea si siguranta alimentara, iar concurenta va fi în responsabilitatea lui Ricardo Cardoso.
Piata interna, industria, IMM-urile, cercetarea, stiinta, educatia, inovarea, cultura si sportul vor fi acoperite de Lucia Caudet, iar schimbarile climatice si energia de Ana-Kaisa Itkonen.
Daniel Rosario, fost jurnalist din Portugalia, se va ocupa de comert si agricultura.
Informatiile despre activitatea Serviciului European de Actiune Externa (SEAE) vor fi în responsabilitatea lui Catherine Ray si Maja Kocijancic, aceasta din urma ocupându-se de Europa, iar Ray de ''restul lumii'', dupa cum a precizat Margaritis Schinas.
În fine, Vanessa Mock, fost jurnalist din Germania, va acoperi afacerile financiare, impozitarea, uniunea vamala, serviciile financiare si piata capitalurilor.
Toti purtatorii de cuvânt vor fi prezenti la conferintele de presa cotidiene ale Comisiei Europene, pregatiti sa raspunda oricarei întrebari. Schinas a dezmintit zvonurile potrivit carora purtatorii de cuvânt vor prelua din sala de presa numai întrebari în legatura cu care vor fi notificati în scris în avans.
Întrebat daca Jean-Claude Juncker si comisarii europeni vor fi mai des prezenti în sala de presa, Schinas a raspuns afirmativ. 'Raspunsul este da si da. Vom face tot posibilul pentru a avea cât mai multi comisari europeni care sa vina personal în sala de presa si sunt încrezator ca miercuri, când are loc reuniunea Colegiului comisarilor, va fi aici fie presedintele Juncker, fie prim-vicepresedintele Timmermans', a subliniat Margaritis Schinas.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.