Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nouă evoluție în cazul Nord Stream: Danemarca a recuperat obiectul despre care Putin spunea că ar fi avut un rol în explozii

Pinterest
Nord Stream

Danemarca a scos la suprafaţă un obiect cilindric pe care îl detectase în apropierea gazoductului sabotat Nord Stream 2 şi care s-a dovedit a fi o baliză de fum, a anunţat miercuri Agenţia pentru Energie daneză, citată de AFP.

'Recuperarea a fost efectuată cu participarea unui reprezentant al companiei proprietare a Nord Stream 2 AG', al cărei acţionar majoritar este Gazprom, a indicat agenţia într-un comunicat.

Operaţiunea, supervizată de Ministerul danez al Apărării, a avut loc la 73 de metri adâncime şi a fost încheiată la 28 martie.

'Investigaţiile relevă că obiectul este o baliză de fum goală utilizată pentru marcarea vizuală', precizează comunicatul.

Descoperirea acestui obiect, detectat de Gazprom şi care nu prezintă niciun risc de securitate, a fost dezvăluită de Vladimir Putin însuşi cu două săptămâni în urmă, preşedintele rus menţionând un posibil rol al acestui obiect în operaţiunea de sabotaj care a dus la avarierea conductelor Nord Stream.

'Specialiştii noştri apreciază că ar putea fi o antenă de recepţionare a semnalului pentru activarea unui dispozitiv exploziv, care putea să fi fost plasat în această parte a gazoductului', afirmase Putin la postul de televiziune Rossia 24.

La aproape şase luni de la exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream 1 şi 2, responsabilitatea pentru atacul subacvatic rămâne un mister, în pofida anchetelor penale desfăşurate de ţările din regiune (Germania, Suedia şi Danemarca).

De la începutul lunii martie, Germania a anunţat că început o anchetă cu privire la o ambarcaţiune suspectată că ar fi transportat explozibilul la faţa locului, fără a se putea trage vreo concluzie asupra identităţii presupuşilor autori.

Un 'grup pro-ucrainean' ar fi fost la originea actului de sabotaj, a afirmat la începutul lunii martie publicaţia americană New York Times, pe baza unor informaţii consultate de serviciile secrete americane, dar fără vreo implicare a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Dar atât Kievul, cât şi Moscova au respins această ipoteză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.