Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua gardă roșie a lui Victor Ponta

psd

În PSD vor începe, după Paști, alegerile interne pentru Congresul din iarnă, competiție piperată cu o serie de conflicte a vedere sau mocnite. Miza alegerilor interne din PSD este insa mult mai larga si se referă la viitorul președinte PSD, la candidații pentru alegerile locale din 2016 si la fotoliile din viitoarea conducere centrala restrânsă a social-democratilor.

Prin excluderea din partid a lui Marian Vanghelie si Mircea Geoana, PSD-istii au inlaturat din partid cele mai critice voci la adresa conducerii centrale, iar într-o serie de organizații județene, vechii lideri au fost schimbați cu figuri noi pe scena politica centrală, schimbarile venind in mandatul lui Victor Ponta si fiind agreate, fara exceptie, de la centru. De exemplu, la Braila a ajuns sef deputatul Mihai Tudose, acum si ministru; la Dolj conducerea judeteana e asigurata de Claudiu Manda, propus la Buget; la Timis este interimar deputatul Sorin Grindeanu, actual ministru, iar la Valcea este interimar deputatul Constantin Radulescu.

Competitia va fi deschisa, teoretic, in toate organizatiile judetene, insa in majoritatea cazurilor, noii lideri nu au o concurenta reala care sa le puna in pericol scaunul.

Intr-o serie de organizatii judetene sunt insa de asteptat intreceri cu potential de revolte interne. La Buzau exista un conflict public intre parlamentarii care-si aroga conducerea judeteana, la Sibiu exista tensiuni intre sustinatorii senatorului Viorel Arcas si cei ai interimarului Adrian Besoiu. La Gorj e un conflict deschis intre garda veche Carciumaru-Calinoiu si lupii tineri care vor functii locale si centrale. La Cluj exista discutii privind existenta a trei aripi in PSD care-si disputa viitorul organizatiei si un posibil concurs aprins ar putea sa porneasca in Arges, daca actualul interimar Serban Valeca nu va candida.

Situatii delicate ar putea sa apara si in judetele in care liderul de partid conduce si Consiliul Judetean. Victor Ponta a anuntat ca nu mai vrea in judete toata puterea intr-o singura mana, insa pana acum niciun lider judetean nu a facut un pas in spate si ideea pare abandonata in PSD. Astfel, Dragos Benea (Bacau), Catalin Nechifor (Suceava), Dumitru Buzatu (Vaslui), Marian Oprisan (Vrancea), Horia Teodorescu (Tulcea), Adrian Tutuianu (Dambovita),  Paul Stanescu (Olt), Radu Moldovan (Bistrita-Nasaud) si Tiberiu Marc (Salaj) trebuie sa ia o decizie daca vor candida in continuare in partid sau daca deschid alegerile in judetele lor. Daca cei amintiti vor opta sa renunte la functiile de conducere din partid ar putea sa apara conflicte intre candidatii pe care acestia ii prefera si candidatii agreati la centru.

Alegerile locale din 2016 vor influenta si ele alegerile interne din PSD. Liderii trebuie sa ia in calcul faptul ca sefia organizatiei judetene i-ar putea propulsa pentru o functie de conducere si in administratia publica locala. Daca nu se va dori in PSD ca toata puterea sa ajunga intr-o singura mana, atunci unii candidati ar putea renunta la candidatura la partid pentru candidatura la Primarie sau la Consiliul Judetean, in functie de aspiratiile personale.

Un alt element care intra in ecuatie se refera la micsorarea numarului de functii din conducerea centrala a partidului. Una din variante este ca numarul vicepresedintilor sa fie aproape injumatatit in PSD-ul rezultat dupa Congres, lucru care va genera o competitie si mai aprinsa pentru putinele locuri ramase in joc.

Congresul PSD va avea loc in luna noiembrie. Pana la aceasta data, in tot PSD-ul vor avea loc alegeri pentru conducerile organizatiilor judetene. Noile structuri alese vor desemna delegatii judeteni care vor vota viitorul presedinte PSD. Europarlamentarul Catalin Ivan este singurul care si-a anuntat pana in acest moment dorinta de a candida impotriva lui Victor Ponta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.