Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua variantă de Covid bagă OMS în şedinţă de urgenţă. Posibil un pact global

oms

Cele 196 de state membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se pregătesc să negocieze un pact global privind pandemiile sau un acord similar, informează vineri dpa, conform AGERPRES.

Potrivit unor surse diplomatice de la Geneva, există un consens larg în această privinţă în rândul statelor membre, înaintea unei sesiuni speciale a OMS prevăzută să înceapă luni.

Această sesiune este doar a doua reuniune extraordinară a OMS în cei peste 70 de ani de istorie a organizaţiei.

Obiectivul unui tratat privind pandemiile ar fi de a împiedica o nouă răspândire a unui virus pe plan global însoţită de împingerea lumii în criză, aşa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei de COVID-19.

Conform planurilor actuale, la reuniunea ministerială de săptămâna viitoare este de aşteptat doar să se convină asupra unui mandat de negociere. Ulterior, un grup de lucru va stabili principalele aspecte care trebuie avute în vedere, urmând să prezinte, posibil, un prim proiect de document până în vara lui 2022.

Conform departamentului juridic al OMS, un tratat ar putea fi negociat în interval de câteva luni.

Nu se ştie deocamdată ce anume va reglementa acest pact, care vor fi prevederile, dacă va conţine sancţiuni şi în ce măsură va fi obligatoriu.

Uniunea Europeană susţine aceste planuri, precum şi directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus; în China şi SUA, în schimb, există rezerve în ce priveşte eventuale cerinţe ce ar putea restrânge suveranitatea naţională.

Surse diplomatice au menţionat că este de aşteptat ca nu toate statele să se alăture de la bun început unui astfel de tratat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.