Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este Christopher Luxon, noul premier al Noii Zeeleande: un om bogat, pasionat de muzică country, pregătit să scadă inflaţia şi ratele dobânzilor

pbs.org
Christopher Luxon

Fostul director executiv al companiei aeriene Air New Zealand, Christopher Luxon a preluat luni, oficial, funcţia de prim-ministru al Noii Zeelande, angajându-se să scadă inflaţia şi ratele dobânzilor, informează AFP, citat de Agerpres.

Christopher Luxon a preluat mandatul la şase săptămâni după victoria în alegerile naţionale a partidului său politic conservator, Partidul Naţional, care a pus capăt celor şase ani la putere a Partidului Laburist condus de Jacinda Ardern.

În vârstă de 53 de ani, Luxon a depus jurământul în calitate de lider al noului guvern de coaliţie la o ceremonie desfăşurată în capitala Wellington.

"Este o onoare şi o responsabilitate uriaşă", a declarat Luxon reporterilor."Sarcina numărul unu este aceea de a restabili economia. Trebuie să reducem costul vieţii şi să controlăm inflaţia astfel încât să putem scădea ratele dobânzilor şi să facem alimentele mai accesibile", a spus el.

Fostul guvern laburist a întâmpinat probleme în a controla creşterea costului vieţii, o problemă globală pusă în parte pe seama dificultăţilor de aprovizionare cu materii prime generate de pandemie şi apoi de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Fostul prim-ministru, liderul laburist Chris Hipkins, a preluat în luna ianuarie locul ocupat de Ardern, care a pus capăt mandatului după cinci ani invocând faptul că "nu mai avea suficientă energie".

Al 42-lea prim-ministru al Noii Zeelande

Luxon devine astfel cel de-al 42-lea prim-ministru al Noii Zeelande, după ce a format un guvern de coaliţie în urma unor negocieri îndelungate, care s-au încheiat vineri, la şase săptămâni după alegeri. Partidul Naţional al lui Luxon a format o coaliţie cu partidul conservator ACT şi cu partidul populist New Zealand First, pentru a putea guverna în parlamentul cu 123 de locuri.

Pentru prima dată în Noua Zeelandă, rolul de viceprim-ministru va fi împărţit în două mandate de 18 luni. Liderul partidului New Zealand First, Winston Peters, în vârstă de 78 de ani, a depus jurământul alături de Luxon în calitate de vicepremier, dar va părăsi această funcţie la sfârşitul lunii mai 2025, când va fi înlocuit de liderul ACT, David Seymour, pentru restul mandatului de trei ani.

În primele o sută de zile la putere, Partidul Naţional a promis că va combate criminalitatea, va interzice telefoanele mobile în şcoli şi va anula majorările taxelor pe combustibil planificate.

Tată a doi copii, Christopher Luxon este un om bogat. Nu bea alcool, îi place să asculte muzică country şi şi-a făcut un nume în fruntea companiei aeriene naţionale timp de şapte ani înainte de a se lansa în politică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.