Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul comandant al armatei ucrainene are o reputație de 'măcelar'

20minutos.es
Oleksandr Sirski

Generalul Oleksandr Sirski, care îi urmează popularului Valeri Zalujnîi în funcția de comandant șef al forțelor armate ucrainene, este criticat pentru metodele sale de către unii soldați care l-au poreclit 'măcelarul', scrie Le Figaro, conform Rador Radio România.

Volodmir Zelenski, care l-a lăudat pe Oleksandr Sirski drept "cel mai experimentat general din Ucraina", i-a cerut "un plan de acțiune realist și detaliat pentru 2024", ținând cont de "situația reală de pe câmpul de luptă și perspectivele de viitor". Linia frontului, care se întinde pe 1000 de kilometri, pare înghețată și solid fortificată de Rusia. Eșecul mult așteptatei contraofensive de primăvară a lăsat un gust amar.

Noul comandant șef trebuie așadar să ridice moralul trupelor și să găsească o breşă în sistemul rus.

Însă dacă Zalujnîi beneficia de încrederea oarbă a trupelor sale și de o mare popularitate, nu același lucru este valabil și pentru Sirski, poreclit de unii soldați. „Nu ține cont de viețile soldaților", a declarat pentru "Washington Post" un ofițer ucrainean superior, sub acoperirea anonimatului. "În comparație cu Zalujnîi, el primește mult mai puțin sprijin", a adăugat el. "De exemplu, în Bahmut, în loc să creeze o apărare normală, structuri de fortificare, tranșee, pur și simplu au pus oamenii într-o mașină de tocat carne pentru a opri acțiunile de asalt. Cred că vom vedea mai multe asemenea prostii", a adăugat pentru un maior care a luptat pe frontul de Est.

Impresii de pe front

"Incapacitatea lui de a-și retrage trupele din Bahmut în timp util la începutul acestui an, împreună cu obsesia lui de a-l recuceri, folosind tacticile Grupului Wagner, ne epuizează și mai mult resursele și are consecințe mai grave decât ne-am putea imagina", a subliniat un ofiţer ucrainean pe X (fost Twitter).

"Sirski a forțat apărarea sângeroasă a Bahmutului, deşi merita să scoată oamenii de acolo. El este condus de Zelenski", a mai apreciat Denis, în vârstă de 34 de ani, comandantul unei baterii de mortiere în batalionul separat de asalt "Aidar" 24, vorbind cu "Kyiv Independent", un organ de presă ucrainean.

Epuizare

"Comanda generalului Sirski este falimentară, prezența lui sau ordinele venite în numele său sunt demoralizatoare și subminează încrederea în comandament în general. Căutarea necruțătoare de câștiguri tactice epuizează în mod constant resursele noastre umane prețioase, rezultând progrese tactice precum capturarea lizierelor de pădure sau a satelor mici, fără niciun obiectiv operațional în minte", a mai postat ofițerul ucrainean pe X.

Această reputație este veche și dobândită înainte de apărarea Bahmutului. Oleksandr Sirski, născut în 1965 la Novinski, în Rusia actuală, a absolvit Școala Superioară de Comandă Militară din Moscova, cea mai mare școală militară superioară din URSS. Deși a participat la reînnoirea armatei ucrainene, după model occidental, este criticat că a rămas cu o mentalitate militară sovietică, unde viața umană nu contează.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.