DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO Noul episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, după ce a devenit cel mai tânăr ierarh al BOR: 'Mi se pune o altă Cruce pe umeri'

basilica.ro
Benedict Bistrițeanul

După alegerea sa în funcția de episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Arhimandritul Benedict Vesa a spus că la acest început de drum are nevoie ca „smerenia să țină loc de fapte”.

„Mulțumesc lui Dumnezeu de la cer până la pământ pentru această zi binecuvântată! M-am simțit ocrotit de Maica Domnului dintotdeauna și trăirea pe care o am acum aș vrea să o exprim pornind de la paradigma pe care Ea Însăși a trăit-o atunci când a fost chemată de Dumnezeu”.

Citește și: Lovitură pentru cei care locuiesc la bloc! Veți fi penalizați

Noul episcop vicar a fost ales cu 35 de voturi din 51 exprimate în ședința de lucru a Sfântului Sinod de joi, 13 februarie 2020. Arhimandritul Benedict Vesa va deveni cel mai tânăr ierarh din Biserica Ortodoxă Română, informează basilica.ro.

În urma votului, părintele arhimandrit și-a exprimat deschis gândurile:

„Pe de o parte, este acest gând: Cum va fi? Cum este mie aceasta, ținând cont de puținătatea vârstei și de nedeplinătatea duhovnicească? Dar, pe de altă parte, este și această încurajare: că Duhul Domnului este, va fi peste mine și puterea Celui Preaînalt mă va întări, Domnul este cu noi! Nu pentru dreptățile mele socotesc că se întâmplă lucrul acesta, ci pentru credința Bisericii și pentru lucrarea ei”.

Citește și: Cine ar fi îngenuncheat-o pe Ana Birchall – De ce nu ar fi ajuns ministru în Guvernul Orban

„Iar pe de altă parte, sunt încurajat și rostesc și eu în aceeași paradigmă: A căutat spre smerenia robului său. Și zice Sfântul Isaac Sirul că acolo unde este smerenie, smerenia ține loc de fapte”, a subliniat Episcopul vicar ales Benedict Bistrițeanul.

„Primesc cu bucurie această ascultare pe care Biserica mi-o pune pe umeri sub chipul omoforului înțelegând că omoforul este o chemare la dragostea jertfelnică a Păstorului celui Bun care lasă cele 99 de oi în siguranță și pleacă să o caute pe cea de-a o suta. Mi se pune o altă Cruce pe umeri. Dar așa cum știm, cum spunea și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, prin cruce vine bucuria și sunt conștient de acest lucru”.

Citește și: Izbucnire-fulger a lui Rareș Bogdan: Minciună sfruntată. PNL n-a scutit pe nimeni de taxe

„În acest moment foarte intens pentru mine, doresc să mulțumesc cu fiască recunoștință Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru încredere și pentru gândul bun și în măsura în care voi putea mă voi strădui să fac lucrarea Bisericii”.

Patriarhul României l-a felicitat pe viitorul arhiereu, exprimându-și încrederea în viitoarea slujire.

„Ne bucurăm că s-a apreciat atât pregătirea intelectuală cât și cea spirituală”, a spus Patriarhul Daniel.

Citește și: PSD a răbufnit după ce Orban a declarat că nu va publica OUG-urile privind fondurile europene: Rog toate instituțiile statului să ia măsuri

Preafericirea Sa a spus că așteaptă ca Arhimandritul Benedict să-și aducă contribuția în lucrările Sfântului Sinod, dar mai ales pe plan local, „într-un oraș universitar, multietnic și multiconfesional, unde este singura universitate (din România, n.r.) care are patru facultăți de teologie”. „Este necesară o mărturie ortodoxă solidă, consistentă și mai ales corectă pentru a arăta valorile eterne ale Ortodoxiei”.

Actualmente, Episcopul vicar ales este secretar eparhial la Cluj și lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Citește și: Lovitură pentru cei care locuiesc la bloc! Veți fi penalizați

Pentru acelaşi post a candidat şi Arhimandritul Samuel Cristea, profesor și duhovnic al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.