Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul premier al Croaţiei promite o "ţară a toleranţei"

Preşedintele partidului conservator croat HDZ, Andrej Plenkovic, s-a angajat luni să instaureze o 'atmosferă a toleranţei' în Croaţia, unde guvernul precedent fusese acuzat că antrenează societatea într-o 'derivă spre dreapta', potrivit AFP, potrivit agerpres.

'Noul guvern se va orienta spre economie şi va lucra cu toţi partenerii politici pentru a crea o atmosferă de toleranţă în societate şi a evita orice divizare', a spus ea luni, după ce obţinuse de la preşedinta Kolinda Grabar Kitarovic mandatul pentru a forma guvernul croat.

'Dacă Codruţa Kovesi se ştie nevinovată, eu sînt gata să-i public dovezile și argumentele'

Moderatul Andrej Plenkovic, un fost diplomat de 46 de ani care a preluat conducerea partidului său - în iulie - în detrimentul susţinătorilor liniei naţionaliste dure, a dejucat pronosticurile devansând opoziţia social-democrată în alegerile legislative anticipate din septembrie. Dar întrucât partidul său nu a întrunit majoritatea absolută în Parlament, el a trebuit să negocieze cu alte partide pentru a constitui o coaliţie guvernamentală.

Parlamentul croat ar urma să se reunească vineri pentru a examina învestitura sa, dar - potrivit preşedintei - Andrej Plenkovic beneficiază de sprijinul a 91 dintre cei 151 de deputaţi.

După doar şase luni de existenţă, guvernul precedent - susţinut tot de o coaliţie condusă de HDZ - a căzut în primăvară, erodat de disensiuni interne, polemici repetate pe tema drepturilor minorităţilor şi acuzaţii de revizionism cu privire la rolul ustaşilor croaţi în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.

Citește și: Reuniune la nivel pe tema plagiatelor: Ce se va întâmpla cu studiile doctorale

Croaţia trebuie să fie 'o ţară europeană modernă, unde drepturile minorităţilor şi drepturile omului vor fi respectate', a declarat luni Andrej Plenkovic.

În prezent, Croaţia - membră a Uniunii Europene din iulie 2013 - urmează să angajeze reforme economice dureroase în contextul unui şomaj pronunţat (13%, un tânăr din trei), al unei administraţii ineficiente şi a unei datorii publice importante.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.