Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul premier pro-rus din Uniunea Europeană începe să dea înapoi: a lăsat o portiță deschisă

Robert Fico Putin

Noul prim-ministru al Slovaciei Robert Fico, care s-a angajat să oprească ajutorul militar al ţării pentru Ucraina vecină, a declarat luni că nu are intenţia de a împiedica exporturile companiilor private de apărare, transmite Reuters, informează News.ro.

Slovacia, membră a NATO, are producători de muniţie de artilerie, precum şi de vehicule militare grele, dintre care unele au fost expediate în Ucraina.

Fico a condus o campanie înaintea alegerilor din 30 septembrie, pe care partidul său le-a câştigat, criticând sprijinul occidental pentru Ucraina, sancţiunile împotriva Rusiei şi politicile externe ale SUA.

Fico a reiterat luni că ţara va opri orice transport din depozitele armatei pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva agresiunii ruse, dar a precizat că afacerile private nu vor fi afectate.

”Am comunicat foarte clar şi vreau să comunic – vorbim despre arme, despre muniţie din depozitele armatei slovace, despre material de stat. Când o companie vrea să facă arme şi să le trimită undeva, nimeni nu va împiedica asta”, a spus Fico după o întâlnire inaugurală cu ministrul Apărării, Robert Kalinak.

Slovacia își va reface stocurile de armament

Fico a spus că guvernul va face un inventar al echipamentelor slovace şi al stocurilor de muniţii şi va acorda prioritate reumplerii acestora.

El a spus că întărirea apărării aeriene a ţării NATO este o altă prioritate.

Guvernul anterior de centru-dreapta al ţării a fost un susţinător ferm al Ucrainei şi a furnizat echipament militar, inclusiv vehicule de luptă, precum şi un sistem de apărare aeriană S-300 şi avioane MiG-29.

Kalinak a spus că va analiza tratatele comerciale şi politice existente, deoarece unele nu oferă Slovaciei condiţii de egalitate. Nu a menţionat niciun exemplu.

Fico a declarat pentru Reuters, înainte de alegeri, că doreşte să redeschidă Acordul de cooperare în domeniul apărării cu Statele Unite, care oferă SUA acces la aeroporturile slovace, similar tratatelor pe care le au majoritatea membrilor NATO, dar pe care Fico le-a criticat aspru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.