Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul președinte al Coreei de Sud, propunere îndrăzneață pentru Phenian

Seldon.News
Coreea de Nord

Noul președinte al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a îndemnat Coreea de Nord să renunțe la armele nucleare în schimbul unui plan îndrăzneț privind reabilitarea economiei. Propunerea a fost făcută în discursul de învestitură, anunță CNN, potrivit mediafax.

Noul președinte sud-coreean Yoon Suk Yeol a promis un „plan îndrăzneț" pentru a consolida economia Coreei de Nord în schimbul denuclearizării, în discursul său de învestitură de marți. Yoon, un conservator din partea Partidului Puterii Poporului, a făcut aceste remarci după ce a depus jurământul în cadrul unei ceremonii în capitala Seul.

„Astăzi, ne confruntăm cu multiple crize. În calitate de nou președinte, mă simt profund umilit de datoria impresionantă de a conduce națiunea noastră pentru a ieși din cele mai recente crize", a adăugat el. "Sunt, de asemenea, recunoscător că mi s-a încredințat de către oamenii acestei mari națiuni. Sunt încrezător că, încă o dată, vom învinge”, a declarat Yoon, menționând pandemia, schimbările climatice și o serie de probleme economice și sociale.

Vorbind în fața parlamentului, Yoon a calificat programul de arme nucleare al Coreei de Nord drept o „amenințare" pentru regiune. El a adăugat că ușa dialogului rămâne deschisă și a propus să contribuie la îmbunătățirea vieții în Coreea de Nord în schimbul asigurării securității.

„Dacă Coreea de Nord se angajează cu adevărat într-un proces de denuclearizare completă, suntem pregătiți să lucrăm cu comunitatea internațională pentru a prezenta un plan îndrăzneț care va consolida în mod considerabil economia Coreei de Nord și va îmbunătăți viața poporului său", a spus Yoon Suk Yeol.

Denuclearizarea ar „contribui în mare măsură la aducerea unei păci durabile și a prosperității în Peninsula Coreeană și dincolo de ea", a adăugat el.

În timpul campaniei sale electorale, Yoon a promis că va adopta o poziție mai dură față de Coreea de Nord, o diferență față de abordarea fostului președinte, care a promovat în mod constant reconcilierea pașnică. În schimb, Yoon a promis să nu relaxeze sancțiunile sau să pregătească un tratat de pace până când Nordul „nu va face eforturi active pentru o denuclearizare completă și verificabilă", afirmând la începutul acestui an că va construi „o forță militară puternică care poate descuraja în mod sigur orice provocare".

Tensiunile dintre cele două țări au fost deosebit de mari în ultima vreme, pe fondul unei creșteri recente a numărului testelor nord-coreene cu rachete. Coreea de Nord a lansat sâmbătă o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, acesta fiind al doilea test dintr-o săptămână și al 14-lea test din acest an. Prin comparație, Coreea de Nord a efectuat doar patru teste în 2020 și opt în 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.