Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul secretar al Apărării, James Mattis, este împotriva torturii

Pentagon
James Mattis

Noul şef al Pentagonului, generalul James Mattis, este în favoarea menţinerii regulilor americane actuale pentru interogatoriile prizonierilor, care interzic folosirea torturii, a făcut cunoscut joi Departamentul Apărării, citat de AFP și preluat de agerpres.

Într-un interviu difuzat miercuri seară la postul de televiziune ABC, preşedintele american, Donald Trump, s-a declarat convins că simularea înecului este eficientă pentru a interoga prizonierii, dar decizia finală privind aplicarea torturii în cazul suspecţilor de terorism va fi a secretarului apărării şi a directorului CIA. 

"Poziţia generalului Mattis nu s-a schimbat" de la procesul confirmării sale în Senat, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis. 

În răspunsul la o întrebare scrisă a senatorilor, generalul Mattis declarase atunci că "susţine total" regulile americane asupra metodelor de interogare a prizonierilor, conţinute în manualul de teren al US Army, armata terestră americană. 

Aceste reguli sunt respectate în prezent de toate autorităţile americane, inclusiv CIA. Ele exclud simularea înecului şi alte practici asimilate torturii. 

"Susţin aceste reguli de la redactarea şi promulgarea lor în 2006", subliniase el. 

Şeful Pentagonului "a spus că va respecta, şi este hotărât să susţină, legea internaţională privind conflictele armate, Convenţia de la Geneva şi legile americane, iar aceasta nu s-a schimbat", a insistat Jeff Davis. 

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a afirmat că Departamentul Apărării nu a primit "vreun ordin sau vreo directivă" pentru a pregăti zone de securitate în Siria, despre care Donald Trump a vorbit la ABC. 

Preşedintele SUA a afirmat că administraţia americană va crea zone securizate pentru a-i primi pe sirienii strămutaţi. Conform presei americane, Pentagonul ar urma să stabilească în 90 de zile un plan în vederea creării unor astfel de zone în Siria sau în ţări vecine. 

"Pentru moment, preocuparea noastră în Siria este cea care a fost întotdeauna: să ruinăm şi să învingem gruparea Stat Islamic", a subliniat joi căpitanul Jeff Davis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.