Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul troian bancar Ginp solicită bani pentru a arăta persoanele infectate cu COVID-19, avertizează specialiştii

www.romaniatv.net
carduri bancare

Specialişti Kasperky avertizează asupra noii ameninţări informatice Ginp, un troian bancar care are capacitatea de a insera mesaje text false în aplicaţiile SMS obişnuite în care pretinde că, în apropiere, există persoane infectate cu COVID-19.

"Odată ce este descărcat pe telefonul victimei, troianul Ginp poate primi o comandă de la atacator pentru a deschide o pagină web intitulată 'Coronavirus Finder', care pretinde că, în apropiere, există persoane infectate cu COVID-19. Pentru a vedea unde se află aceşti indivizi, victimei i se solicită să plătească .75 euro. Dacă victima este de acord, aceasta ajunge mai departe pe o pagină de plată. Cu toate acestea, după ce datele de plată sunt introduse, victima nu este taxată cu suma respectivă şi nici nu primeşte informaţii despre cei 'infectaţi'. În schimb, informaţiile personale şi detaliile cardului sunt transmise atacatorilor cibernetici", explică Kaspersky, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel: ‘E nevoie de testarea a 10.514 de persoane din București’

Potrivit experţilor, Ginp este un troian care a evoluat rapid de la prima sa apariţie, dobândind constant noi capacităţi de infectare. În plus, deşi în trecut, ţintele au fost în primul rând rezidenţi din Spania, numele acestei ultime versiuni ne sugerează că atacatorii intenţionează să vizeze şi alte ţări.

"Atacatorii cibernetici au încercat, de luni de zile, să profite de criza coronavirus, lansând atacuri de phishing şi creând malware pe această temă. Este prima oară, însă, când vedem un troian bancar care încearcă să profite de pe urma unei pandemii. Este alarmant, mai ales că Ginp este un troian atât de eficient. Încurajăm utilizatorii de Android să fie deosebit de vigilenţi în acest moment - pop-up-urile, paginile web necunoscute şi mesajele spontane despre coronavirus ar trebui să fie privite întotdeauna cu un ochi critic", spune Alexander Eremin, expert în securitate cibernetică la Kaspersky.

Citește și: Odată cu Victor Costache, și spitalele private fac un pas în spate, în plină pandemie: Persoanlul non-critic, băgat în șomaj tehnic

Compania de securitate cibernetică informează că produsele sale detectează şi blochează cu succes ameninţarea Ginp.

În acelaşi timp, pentru a reduce riscul de a fi expus la acest virus sau la alţi troieni bancari, specialiştii recomandă să se descarce doar aplicaţii oficiale de pe Android Store, să nu fie accesate link-uri suspecte şi să fie dezvăluite niciodată informaţii personale (cum ar fi parolele sau detaliile cardului de credit), precum şi să se instaleze o soluţie antivirus solidă pe telefon, una dintre acestea fiind Kaspersky Antivirus & Security for Android.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.