Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nu e greu, dar nu la fel! Cu o rată de numai 7.3%, Australia anunță că inflația a atins maximul ultimilor 32 de ani!

InfoTag
inflatie

Inflația australiană a atins în ultimul trimestru cel mai ridicat nivel din ultimii 32 de ani, pe măsură ce costul construcțiilor de locuințe și al gazelor a crescut, un rezultat șocant care a alimentat presiunea pentru o revenire la majorări mai agresive ale ratelor de către banca centrală a țării.

Datele Biroului australian de statistică (ABS) citate de Reuters au arătat miercuri că indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 1,8% în trimestrul din septembrie, depășind previziunile pieței, de 1,6%.Rata anuală a urcat la 7,3%, de la 6,1%, cea mai mare din 1990 și de aproape trei ori mai mare decât ritmul de creștere a salariilor.

Aceasta ar fi o veste neplăcută pentru Reserve Bank of Australia (RBA), care credea că inflația de bază va atinge un vârf de 6,0% în trimestrul din decembrie, iar inflația globală va ajunge la 7,75%.

În schimb, analiștii au avertizat că atât măsurile de bază, cât și cele principale vor crește cu siguranță și mai mult în acest trimestru, noul IPC lunar al ABS accelerând în septembrie.

Investitorii cred acum că banca centrală ar putea fi nevoită să se răzgândească, poate nu la ședința de politică monetară de săptămâna viitoare, ci mai degrabă în decembrie.

Contractele futures presupun în continuare o mișcare de un sfert de punct la 1 noiembrie, la 2,85%, dar acum arată o oarecare probabilitate de creștere cu jumătate de punct în decembrie și un vârf al ratelor în jurul valorii de 4,20% în iulie.

Se așteaptă ca Banca Centrală Europeană și Banca Canadei să majoreze cu 75 de puncte de bază în această săptămână, în timp ce Rezerva Federală ar trebui să facă același lucru la ședința din 2 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.