Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nu mai trageţi în Biserica Ortodoxă (capitolul II)

Aşa cum am spus, iată că vin cu noi argumente care ar trebui să ne facă să ne gândim de două ori înainte de a arăta BOR ca vinovată pentru toţi şi toate.

În articolul precedent arătam că din bugetul statului pe 2015, 0,28 miliarde de lei sunt alocate pentru salariile preoţilor. Da, aşa este, dar suma trebuie să acopere salariile preoţilor tuturor cultelor acceptate în  România. Dacă şi acum vi se pare că vorbim despre o sumă foarte mare, nu citiţi mai departe, pentru că nu sunteţi dispuşi să acceptaţi adevărul, în cea mai simplă esenţa a sa: cifrele

Tot aici, vă voi mai dezvălui încă un mic secret.

Din banii pe care un român îi cedează statului sub diverse forme (taxe, impozite,etc.), numai 6 (şase) lei pe an merg către Biserica Ortodoxă Română!

Sunt convins că, pe an, daţi mult mai mult cerşetorilor care vă întretaie drumurile zilnice. Suma, trebuie să recunoaşteţi, este scandalos de mică, nesemnificativă şi pe lângă banii care vi se cer pentru Televiziunea Naţională şi şase lei pe luna, ar fi tot mai nimic, zic.

Am ceva de spus vizavi şi de glasurile ce tot contestă înălţarea Catedralei Mântuirii Neamului.

Oare vi se mai pare proastă această acţiune, dacă facem aducere aminte că ideea, incipientă, datează de pe vremea celui căruia îi datorăm o Românie modernă, vorbesc despre marele şi înţeleptul Rege Carol I? Mai târziu,  după Primul Război Mondial, au apărut schiţe de proiecte ale arhitecţilor perioadei şi ideea a fost susţinută de Preafericirea Sa Patriarhul Miron Cristea. Şi atunci erau glasuri împotrivă, dar mai deloc în stradă şi nicidecum în Ţară, mai mult prin cafenele. Acum, cafenelele se ţin pe bulevarde, că-i mai ieftinache berea la PET…

Nu ştiu cine, mare dăştept în cap, zicea că nu e vremea ridicării unui alt Vatican in România. Daaa???

Dar când vizitezi Vaticanul şi te copleşeşte măreţia lui şi minunăţiile pe care le adăposteşte, parcă te-ai lăuda că şi Ţara ta are aşa ceva de arătat lumii? Nu ne comparăm cu ei? De ce? Până când o să lăsăm să ne gâtuie această falsă modestie? Altfel, e plin netul de daci care se jură că la venirea romanilor, noi eram deja creştini.

Păi, haideţi să slăvim aceste lucruri şi să arătăm lumii că ştim cui şi de ce ne închinăm!

Acum, din punct de vedere al PR-ului, BOR nu stă, cu tot trustul său de presă, deloc bine. Purtătorul de cuvânt oferă explicaţii cu logică pentru clerici, dar în afara gândirii laice contemporane. Într-un anume fel, putem spune că structura de comunicare a BOR nu ţine pasul cu dinamica liberei expresii de pe stradă sau de pe la staţiile TV de azi. Repet, mă refer aici la cuvinte, deloc la atitudine şi prezenţă. De asemenea, Preafericirea Sa Patriarhul Daniel nu poate comunica direct cu milioanele de credincioşii, dar pentru asta sunt bisericile din cartierele noastre şi părinţii de acolo. Aici vom găsi adevăratele răspunsuri. Apoi, de când reformarea Bisericii noastre apostolice se face pe străzi, în strigăte ce aduc aminte mai  mult de hoardele de barbari şi nicidecum de adevăraţi creştini?

Oameni buni, dacă astăzi, bisericile creştine sunt atacate cam peste tot în lume, dar cu prisosinţă în Europa, oare trebuie să înghiţim şi moda asta, cu sâmburi cu tot?

Nu v-ajung Valentine’s Day şi Halloween-ul? O dăm pe scientologie numai ca să semănăm cu vedetele de la Hollywood, pentru care banul e rege?

Eu zic să stăm lângă Hristos şi să ridicăm vocile spre slava Lui şi a Mântuirii noastre!

Ninel PEIA

Deputat PSD Ilfov

www.ninelpeia.ro

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.