Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nu se așteaptă ca deficitul de gaze să afecteze Europa în acest an, în ciuda prognozelor de vreme rece

http://caspianbarrel.org
gaze europa

Europa este mai bine pregătită decât anul trecut în ceea ce privește aprovizionarea cu energie suficientă, chiar și în cazul unor valuri de frig anticipate, au declarat experții, informează aa.com.tr.

Europa, în încercarea de a reduce importurile de gaze naturale din Rusia, a crescut achizițiile de gaze naturale lichefiate (GNL), a stocat gaze în instalațiile de depozitare și a crescut ponderea energiei regenerabile în portofoliul său.

Experții în energie au declarat pentru Anadolu că, deși condițiile meteorologice reci vor fi un factor care va influența cererea din Europa, pregătirea continentului a făcut diferența.

Chiar și în condițiile vremii reci din ultima vreme din Europa, Anne-Sophie Corbeau, cercetător global la Școala de Afaceri Internaționale și Publice a Universității Columbia, consideră că rezervele de gaze naturale sunt suficiente în acest moment.

Corbeau a declarat că, cu o rată de umplere a depozitelor de 83,5 % la 8 ianuarie, nivelurile de stocare europene sunt foarte aproape de nivelul maxim observat în ultimii 10 ani.

Acest lucru a fost susținut de ratele sănătoase de aprovizionare din Norvegia, unde nu există nicio operațiune de întreținere planificată pentru următoarele săptămâni, și de livrările de GNL la scară largă către Europa, în ciuda creșterii puternice a exporturilor de GNL către Asia de Nord-Est din decembrie anul trecut.

De asemenea, guvernul olandez a decis să repornească producția de la Groningen din cauza valului de frig, a mai spus ea.

În plus, livrările de gaze rusești prin conducte prin Ucraina și Turciei continuă, deși la niveluri semnificativ reduse față de 2021, când au fost transmise 140 de miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze, dar care au scăzut la doar 27 mld. mc anul trecut.

Prin urmare, prețurile la gaze nu au crescut semnificativ în ultimele săptămâni și se mențin la un nivel scăzut de 30 de euro pe megawatt-oră (MWh) începând cu a doua săptămână din ianuarie, în raport cu vârfurile de preț înregistrate în perioada cea mai gravă a crizei din 2022, de peste 300 de euro pe MWh.

Corbeau a subliniat că, în timp ce cererea de încălzire din sectorul rezidențial a crescut din cauza vremii reci, cererea de gaze industriale a rămas scăzută pe tot parcursul anului 2023.

Ea a spus că, spre deosebire de începutul anului 2023, situația este considerabil mai bună în ceea ce privește producția nucleară franceză și nivelurile hidroelectrice europene, ambele contribuind la prevenirea unei creșteri semnificative a cererii de gaze în sectorul energetic.

Corbeau a precizat că cererea de gaze în sectorul energetic a scăzut anul trecut datorită combinației dintre cererea mai mică de energie la nivel de transport, precum și a nivelurilor mai ridicate ale energiei hidro și regenerabile.

"Privind în perspectivă, nivelurile cererii de gaze din UE în 2024 pot depinde în mare măsură de cât de rece va fi vremea, având în vedere impactul semnificativ al temperaturilor asupra cererii de gaze din UE. Cererea de gaze în sectorul energetic din UE va continua probabil să scadă, determinată de contribuția tot mai mare a surselor regenerabile (eoliană și solară) și de o contribuție potențial mai mare a energiei nucleare, în special în Franța, unde se așteaptă să înceapă Flamanville", a spus ea.

Cu toate acestea, ea a avertizat cu privire la impactul secetei asupra creșterii cererii de gaze în acest an, în special dacă acestea sunt combinate cu vremea caldă pentru a crește cererea de energie electrică în timpul verii.

"Este încă incert dacă cererea de gaze industriale din UE își revine în concordanță cu prețurile mai mici ale gazelor, din cauza vânturilor de front macroeconomice cu care se confruntă utilizatorii industriali europeni, precum și a concurenței din alte regiuni", a spus ea.

Corbeau nu anticipează nicio creștere majoră a ofertelor globale de GNL în acest an.

Ea a remarcat vânturile frontale cu care se confruntă Rusia cu proiectul său Arctic LNG 2, care ar trebui să înceapă în primul trimestru.

De asemenea, ea a citat faptul că alte proiecte mari de GNL, precum instalațiile Plaquemines și Corpus Christi din SUA, vor începe abia la sfârșitul anului, dacă nu vor fi amânate.

Alte proiecte care ar trebui să înceapă la începutul acestui an, cum ar fi Tortue Floating LNG (FLNG) din Senegal și Mauritania sau Congo FLNG, sunt mici.

Ea a mai explicat că problemele de tranzit sunt îngrijorătoare, având în vedere nivelul scăzut al apei în Canalul Panama, iar atacurile Houthi asupra navelor au provocat blocaje în Canalele Panama și Suez, ceea ce a forțat proprietarii de nave să ia rute alternative, mai lungi.

"Între timp, 2024 ar putea foarte bine să vadă sfârșitul tranzitului rusesc prin Ucraina, deoarece contractul de tranzit expiră la sfârșitul anului", a adăugat ea.

Nivelurile de depozitare sunt încă semnificativ peste mediile pe zece ani

Jonathan Elkind, cercetător senior la Centrul pentru politici energetice globale de la Universitatea Columbia și fost oficial în domeniul energiei în administrațiile Clinton și Obama, și-a împărtășit, de asemenea, încrederea în capacitatea Europei de a avea suficiente rezerve de gaze naturale în această iarnă.

"Deși o mare parte din Europa se confruntă în prezent cu o vreme foarte rece, nu văd niciun motiv de îngrijorare cu privire la adecvarea aprovizionării cu gaze naturale în Uniunea Europeană în această iarnă", a declarat el.

De asemenea, el a reluat faptul că nivelurile de stocare sunt încă semnificativ peste mediile pe zece ani, în parte din cauza unei scăderi semnificative a cererii industriale dependente de gaz în Europa de când a început războiul dintre Rusia și Ucraina. Un alt factor care a contribuit la această situație este numărul de grade-zi de încălzire, măsura standard a cât de rece a fost vremea pentru cât timp, care a fost sub medie.

"Nu se poate vorbi niciodată cu certitudine deplină despre aceste chestiuni, dar chiar dacă valul de frig din Europa va dura ceva timp, nu cred că aprovizionarea cu gaze naturale va fi o mare problemă în acest an, deoarece furnizorii europeni de gaze au planificat și s-au pregătit foarte serios", a declarat Elkind.

Cryo

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.