Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nuclearelectrica a finalizat preluarea unor active de la Compania Naţională a Uraniului, aferente fluxului tehnologic al liniei de procesare

a1.ro
centrala nucleara cernavoda

Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat miercuri că a finalizat tranzacţia referitoare la o parte a activelor aferente fluxului tehnologic al liniei de procesare a concentratului de uraniu, de la Uzina E a Sucursalei Feldioara a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), aflată în insolvenţă. Preţul achitat de Nuclearelectrica pentru active a fost de 29.136.141 lei, conform news.ro.

”Societatea Naţională Nuclearelectrica SA şi Compania Naţională a Uraniului, în insolvenţă, au finalizat astăzi tranzacţia referitoare la o parte a activelor aferente fluxului tehnologic al liniei de procesare a concentratului de uraniu, de la Uzina E a Sucursalei Feldioara a CNU (contractul de vânzare de active)”, anunţă ministerul.

Procesul a fost demarat în luna martie 2021, după un amplu proces de due-dilligence al ambelor companii şi a fost finalizat în cursul zilei de astăzi, prin încheierea autentică a contractului de vânzare-cumpărare.

În urma contractului, Nuclearelectrica primeşte dreptul de proprietate asupra clădirilor, bunurilor imobile şi mobile aferente fluxului Uzinei E a Sucursalei Feldioara, securizând circuitul nuclear integrat din România, în cadrul unui singur operator economic, după ce în luna august 2021, CNU a transferat către SNN licenţa de exploatare de la Tulgheş-Grinţieş.

Predarea-primirea bunurilor a fost făcută în data de 27 decembrie 2022, iar preţul achitat de cumpărător pentru active a fost de 29.136.141 lei.

“Un obiectiv major pentru securitatea energetică a României a fost atins prin finalizarea acestui transfer de active. Dacă până acum circuitul nuclear integrat era definit la nivel de principii, prin lege, el devine astăzi realitate concretă. Societatea Naţională Nuclearelectrica va putea să efectueze toate operaţiunile necesare acestui circuit integrat: minerit de uraniu, prin licenţa de la Tulgheş-Grinţieş, procesarea concentratelor tehnice, prin fabrica de la Feldioara, realizarea combustibilului nuclear, prin Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti, şi exploatarea acestui combustibil, prin Centrala de la Cernavodă. Totodată, asistăm şi la prima tranzacţie de tip M&A din sectorul energetic între companii la care statul este acţionar majoritar sau unic, ceea ce atestă nivelul de profesionalism atât al SNN, cât şi al CNU, în insolvenţă. Mă bucur că anul 2022, un an atât de important din vederea securităţii energetice pentru ţara noastră, încheie cu o reuşită majoră pentru domeniul nuclear, care este vital atât pentru decarbonificarea României, cât şi pentru siguranţa ţării noastre. Vreau să felicit Societatea Nuclearelectrica pentru efortul susţinut şi pentru reuşitele semnificative pe care le-a avut în acest în ceea ce priveşte dezvoltarea companiei şi vreau să mulţumesc ambelor companii, SNN şi CNU pentru modul în care au înţeles să trateze cu seriozitate şi responsabilitate această tranzacţie”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a vorbit de importanţa strategică a achiziţiei şi demersurile pentru reenergizarea României, depuse de către SNN.

"Decizia strategică de a achiziţiona o parte din activele Feldioara necesare procesării materiei prime a avut în vedere asigurarea integrată a capabilităţilor de producţie la nivelul Nuclearelectrica şi, în egală măsură, asigurarea producţiei de fascicule de combustibil şi operarea în condiţii optime a FCN Piteşti şi CNE Cernavodă, în contextul extinderii capacităţii centralei nucleare şi menţinerii ciclului conbustibilului nuclear la nivel naţional. Suntem mândri să contribuim cu proiectele strategice ale Nuclearelectrica la reenergizarea României! Anul acesta am făcut mulţi paşi importanţi în dezvoltarea programului nuclear civil românesc, atât în retehnologizarea Unităţii 1, proiectul Unităţilor 3 şi 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici, formarea unei noi generaţii de nuclearişti şi pregătirea companiei pentru dezvoltarea şi operarea proiectelor şi ne bucurăm să încununăm anul prin concretizarea proiectului prin care ţara noastră va continua să beneficieze de un ciclu de combustibil nuclear integrat. Mulţumesc Ministerului Energiei, CNU şi felicit echipa Nuclearelectrica pentru contribuţia la finalizarea cu succes a achiziţiei", a spus Ghiţă.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% cu energie nucleară în totalul producţiei de energie, la nivel naţional.

“În acest an, este a doua tranzacţie majoră pentru sectorul energetic românesc derulată de o companie aflată în insolvenţă, în doar 2 zile, după ce în cursul zilei de marţi, 27 decembrie, a fost finalizată tranzacţia aferentă Termocentralei Mintia, iar Expert Insolvenţă SPRL a fost administratorul judiciar care s-a asigurat că atât tranzacţia Mintia, cât şi Tranzacţia Feldioara s-au desfăşurat în bune condiţii. Este o atestare a competenţei pe care societatea noastră o are în sectorul energetic, precum şi o dovadă a faptului că insolvenţa poate să însemne o nouă viaţă pentru active importante sistemului energetic naţional”, afirmă Alina Costinaş, asociat coordonator al Expert Insolvenţă SPRL Filiala Bucureşti, liderul de consorţiu al administratorului judiciar al CNU, în insolvenţă (consorţiu format din Expert Insolvenţă SPRL Filiala Bucureşti şi Aktiv-LEX Insolvenţă SPRL).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.