Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Număr record de stele în Calea Lactee

stele

O hartă a Căii Lactee de o precizie fără precedent, care localizează 1.142 de milioane de stele pornind de la observaţiile telescopului spaţial european Gaia, a fost prezentată miercuri de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

"Cu peste un miliard de stele, aceasta este cea mai mare hartă realizată vreodată dintr-o singură misiune şi este, de asemenea, cea mai exactă", a declarat Anthony Brown, membru al echipei de cercetare Gaia, într-o conferinţă de presă la Madrid, citat de France Presse.

Citește și: Maia Morgenstern are un rol magistral: Actrița va reprezenta Bucureștiul în fața juriului

Este vorba de un record de inventariere, chiar dacă acest lucru reprezintă mai puţin de 1% din stelele Căii Lactee, galaxia căreia îi aparţine sistemul nostru solar şi care conţine probabil între 100 şi 200 de miliarde de stele, relatează AFP.

Pentru două milioane din aceste stele, oamenii de ştiinţă, proveniţi din 25 de ţări europene, au pus la dispoziţia cercetătorilor din lumea întreagă date referitoare la viteza lor de deplasare şi distanţa lor faţă de Soare.

ESA şi consorţiul european care administrează satelitul Gaia prevăd să obţină spre sfârşitul anului 2017 date privind viteza şi distanţa pentru întregul miliard de stele identificate până acum.

Acest catalog - cea mai detaliată hartă 3D făcută vreodată Căii Lactee şi cea mai amplă recenzare a obiectelor cereşti de până acum - va permite cercetătorilor să înţeleagă mai bine fenomenele fizice care guvernează stelele şi Galaxia, care are 100.000 de ani lumină în diametru.

Datele ce au stat la baza realizării hărţii au fost colectate în timpul primelor 14 luni de activitate ştiinţifică a satelitului - iulie 2014 până în septembrie 2015, scrie ESA pe site-ul său.

Lansat la 19 decembrie 2013, Gaia înregistrează în fiecare zi datele a 50 de milioane de stele, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.