Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numărătoare inversă pentru Cioloș: De ce se teme Dragnea și ce calcule ascunde moțiunea de cenzură

gandul.info
dragnea dna

PSD pregătește  debarcarea  guvernului Cioloș  înainte de scrutinul pentru parlamentare.  Iar, de această dată, amenințarea cu moțiunea de cenzură , fluturată de atâtea ori deasupra  capului actualului premier, s-ar putea să devină realitate.    Cu gândul la qlegeri,  o parte miniștrii din  executiv  cu imagine și încredere bună își arată colții către  conducerea social-democrată,  în timp ce  noile scandaluri de corupție, în care sunt  implicați diverși pesediști și  aliații lor, amenință procentele partidului.

Conducerea PSD nu este dispusă să dea apă la moară  Guvernului Cioloș și să permită ca o parte  din miniștrii acestui  cabinet să crească în sondaje și în intențiile de vot ale românilor. Mai ales că majoritatea celor în cauză sunt curtați  de către PNL cu șanse bune de înregimentare în acest partid.  Nervozitatea social-democrată este dată de propriile  sondaje interne.

Vestea bună pentru conducerea  PSD  constă în scorul actual: peste 40% pentru partid în intenţia de vot la alegerile parlamentare din iarnă.  Știrea  proastă o dă scorurile pe care Dacian Cioloș și alți câțiva miniștri măsurați de PSD le au: peste liderii social-democrați, susțin surse din PSD. Iar  faptul că miniștrii  sunt conștienți de acest lucru se vede  și în   atitudinea acestora față de atacurile cu care PSD s-a obișnuit să le administreze la adresa  prestației lor.

Până acum, strategia  PSD de  poziționarea ca  partid de opoziție și de demonizare a  acțiunilor și deciziilor guvernamentale  a avut  efectul scontat. PSD  și-a prezervat  cota  electorală, în ciuda numeroaselelor dosare de  corupție și de condamnări care au lovit  o bună parte  din liderii de partid, în frunte cu  Liviu Dragnea.  După luni bune în care a avut o atitudine doar defensivă și cel mult reactivă faţă de valurile de acuze venite dinspre PSD, Guvernul Cioloş a schimbat  însă placa  și au ieșit la atac.  Rând pe rând, Raluca Prună, Victor Grigorescu, Cristian Ghinea şi Achim Irimescu,  tehnocrații Guvernului, împreună cu premierul Dacian Cioloş, au  dat semnalul  rezistenței în fața  unor grei ai PSD:  Liviu Dragnea, Victor Ponta, Sebastian Ghiţă şi Corina Creţu.

Intrarea în ring  a acestora nu a surprins însă conducerea social-democrată, mai ales pe  fondul intenției PNL de a  racola  o parte din  ei pentru lista la viitoarele alegeri parlamentare. "Își fac campanie  pentru a se califica  pentru un loc eligibil.  Iar atacurile noastre nu fac decât să-i ajute", constată, cu obidă,  un vicepreședinte PSD, după analiza făcută în cadrul ultimului CEX al PSD.

Tocmai din această cauză,  conducerea PSD crede că este mai mult decât necesară  deabarcarea  Guvernului Cioloș prin moțiune de cenzură  chiar în debutul  sesiunii   parlamentare de toamnă. "Cu cât amânăm, cu atât ei cresc  în popularitate, cota unor miniștri va crește, iar PNL va  avea de câștigat. Uitați-vă la efectul în spațiul online,  tinerii îi adoră, nehotărâții îi aprobă", susțin sursele citate.

În paralel, strategia de  viitoare  guvernare a  PSD se bazează pe scenariul realizării unei majorității împreună cu ALDE, UDMR și parlamentarii minorităților naționale. Scandalul Olteanu și  posibilele  sale implicații sale  pentru  liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu îngrijorează conducerea  din Kisellef.  Dacă până acum  se  bazau mai mult pe ALDE,  în ultima săptămână s-au înmulțit semnalele de deschidere  către Uniune și s-a îndulcit  tonul față de  PMP-ul lui Traian Băsescu.  Deși cei doi co-președinți își mențin  tonul optimist și  îl asigură pe Dragnea în discuțiile  purtate că ALDE va lua  cel puțin 8% la parlamentare,  conducerea PSD caută  să elaboreze un  plan de rezervă. „Dacă ALDE nu intră în Parlament, adio guvernare. Dacă Tăriceanu o ia pe urmele lui Olteanu  chiar înainte de alegeri se  alege praful de tot și va  fi prea  târziu dacă nu  vom avea  o alternativă la îndemână“,  atrag atenția sursele citate.

În momentul de față, Tăriceanu este unul din politicienii  cotați foarte bine în sondaje și poate  funcționa drept locomotivă  electorală pentru ALDE,  dar  o eventuală reținere cerută de DNA va spulbera acest avantaj, iar cele  câteva zeci de parlamentari cu care acest partid ar fi venit la zestrea viitoarei  majorități parlamentare ar deveni doar un vis.

Fără ALDE, PSD ar mai putea încerca o majoritate parlamentară doar cu PMP şi cu UDMR,  cu dezavantajele de rigoare. O alianță cu PMP va  fi greu de digerat și de explicat propriului electorat, în timp ce  udemeriștii par mai conectați la planurile Cotroceniului și mai apropiați de PNL decât de PSD, deci ar putea  să joace la dublu și să-i lase pe social-democrați în  off-said pe ultima sută de metri.  Pentru Liviu Dragnea, eşecul ALDE ar putea însemna  ratarea  guvernării și sfârşitul mandatului în fruntea PSD, cu un Victor  Ponta aflat deja la pândă.

Ori debarcarea  Guvernului Cioloș înainte de vreme  și instalarea unui guvern politic din care să facă parte și PSD, ar putea mobiliza mai eficient electoratul social-democrat și pe cei din ALDE pentru campania  la parlamentare și ar mai ridica  scorurile celor două partide, speră cei din conducerea PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.