Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numărul accidentelor rutiere grave, în scădere în primele nouă luni ale anului, anunță IPJ Harghita

accident cluj

Numărul accidentelor grave înregistrate pe drumurile din Harghita în primele nouă luni ale anului este în scădere faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce a crescut numărul accidentelor uşoare produse în judeţ, arată datele statistice prezentate luni într-o conferinţă de presă de şeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ, comisar-şef Nicolae Nica, potrivit Agerpres.

Sursa citată a arătat că în perioada ianuarie-septembrie, în judeţ s-au înregistrat 78 de accidente grave, soldate cu 14 morţi, 71 de răniţi grav şi 24 de răniţi uşor.

În aceeaşi perioadă a anului trecut s-au produs pe drumurile din Harghita 81 de accidente grave, soldate cu 15 persoane decedate, 72 de răniţi grav şi 33 de răniţi uşor.

În context, comisarul-şef Nica a punctat faptul că "riscul rutier este în scădere în judeţ", ţinând cont că principalii indicatori care se urmăresc sunt cei ai accidentelor grave.

În ceea ce priveşte accidentele uşoare, se înregistrează o creştere de 20 de astfel de evenimente.

În perioada menţionată s-au produs 320 de accidente uşoare, soldate cu 404 persoane rănite uşor, în vreme ce în 2022 s-au produs 300 de accidente uşoare, în care au fost rănite 390 de persoane.

Referitor la cauzele accidentelor rutiere grave, pe primul loc se află abaterile comise de biciclişti, în 20 cazuri, urmate de viteza neadaptată, în opt situaţii şi abaterile pietonilor, tot în opt astfel de evenimente.

"Cauza 'abateri biciclişti' este o cauză emergentă şi este pe primul loc pentru al patrulea an consecutiv, ceea ce înseamnă că avem deficienţe legate de cunoaşterea legislaţiei, cel mai probabil. Aş pune asta pentru că, extrapolând, s-au făcut nişte statistici din care rezultă că 95% din accidente se produc datorită necunoaşterii sau nerespectării regulilor de circulaţie, nicidecum factorul drum, deci celelalte sunt colaterale şi au semnificaţie sau o pondere mult mai redusă", a explicat şeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Harghita.

Şi în cazul accidentelor uşoare, cauza principală o reprezintă abaterile bicicliştilor, urmată de viteza neadaptată şi neacordarea de prioritate.

Şeful IPJ Harghita, comisarul şef Mircea Iordan, a subliniat faptul că multe dintre accidentele care au ca şi cauză abaterile comise de biciclişti sunt, de fapt, autoaccidentări, în toate aceste situaţii fiind efectuate cercetări şi fiind deschise dosare penale.

La rândul său, comisarul şef Nicolae Nica a mai spus că, în afară de autoaccidentări, în cazul accidentelor grave care au ca şi cauză abaterile produse de biciclişti, este vorba de consum de alcool şi neacordare de prioritate.

El le-a recomandat bicicliştilor să poarte elemente reflectorizante, să nu consume băuturi alcoolice sau substanţe stupefiante, să aibă sisteme de semnalizare a bicicletei, să circule pe piste de biciclete, acolo unde există şi, dacă nu, cât mai aproape de marginea dreaptă a părţii carosabile şi să traverseze pe lângă bicicletă trecerea de pietoni.

Acesta a prezentat şi o analiză privind vârsta participanţilor la trafic din cauza cărora s-au produs accidente rutiere, cei mai mulţi fiind din categoria de vârstă de peste 31 ani, lucru considerat "oarecum surprinzător" de şeful Serviciului Rutier, în contextul în care aceşti şoferi au "o maturitate în conducere".

Sursa citată a mai precizat că, în perioada menţionată, 14 participanţi la trafic care consumaseră alcool au produs accidente grave, iar alţi 45 de participanţi la trafic aflaţi sub influenţa alcoolului au comis accidente uşoare.

De la începutul anului, nu au existat cazuri în care un participant la trafic care a comis un accident să fi fost sub influenţa drogurilor.

Comisarul şef Nica a vorbit şi de condiţiile traficului actual din judeţ, caracterizat de creşterea continuă a numărului de autovehicule şi a posesorilor de premise de conducere, punctând faptul că reţeaua stradală şi de drumuri de la nivelul judeţului este una foarte mare, de peste 2700 de kilometri, iar numărul poliţiştilor este insuficient.

"Deci, până la urmă trebuie să ne ducem tot spre partea de conştientizare, prevenire şi aici trebuie s-o luăm de jos, de la şcoli, de la grădiniţe chiar, şi va dura. Fenomenul e continuu, dinamic şi n-o să poată să dea rezultate nici într-un an, nici în doi, ci probabil în într-o generaţie", a arătat şeful Serviciului Rutier Harghita.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.