Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numărul incendiilor de vegetaţie continuă să crească în județul Harghita

botosaneanul.ro
incendiu vegetatie

Numărul incendiilor de vegetaţie uscată din ultima perioadă continuă să crească, în ciuda semnalelor de alarmă trase de pompierii harghiteni, sute de hectare fiind mistuite de flăcări, în fiecare zi.

Potrivit informaţiilor furnizate de Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, în cursul zilei de miercuri s-au produs 14 incendii de vegetaţie uscată, în comunele Suseni, Ciceu, Leliceni, Feliceni, Avrămeşti, Feliceni, Sărmaş, Sâncrăieni, Corund şi în municipiul Topliţa.

Suprafaţa totală cuprinsă de flăcări a fost de peste 200 de hectare de teren, unul dintre incendii afectând şi două anexe gospodăreşti, aflate în proximitatea focarelor, precum şi gardul împrejmuitor.

De asemenea, în cursul zilei de joi, până în acest moment, pompierii au fost solicitaţi să intervină la zece incendii de vegetaţie uscată, care se manifestă pe tot teritoriul judeţului Harghita.

Intervenţiile sunt, de multe ori, extrem de dificile, din cauza vântului şi a terenului greu accesibil.

Totodată, există riscul ca pompierii militari să ajungă mai târziu la alte intervenţii, din cauză că acţionează în afara oraşelor, la un număr mare de incendii de vegetaţie.

"Aceste misiuni de stingere a incendiilor de vegetaţie uscată scot autospecialele în afara zonelor locuite. Drept urmare, în cazul unei urgenţe majore, echipajele noastre trebuie să se întoarcă în oraşe, iar capacitatea de răspuns scade considerabil", a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu.

Sursa citată a mai arătat că riscul ca aceste incendii să producă pagube materiale însemnate sau chiar victime omeneşti este foarte ridicat, deoarece multe dintre ele s-au manifestat în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti sau a fondurilor forestiere.

De la începutul anului, în Harghita, peste 1.200 de hectare de teren au fost mistuite de incendiile de vegetaţie uscată, numărul fiind mult mai mare decât în anii precedenţi.

Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Haschi Andras, a anunţat că toţi fermierii care sunt depistaţi că îşi incendiază terenurile vor pierde subvenţia pe acest an de la Uniunea Europeană, atât pentru suprafaţă cât şi pentru animale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.