Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numărul insulelor japoneze a crescut de peste două ori după o nouă numărătoare

https://www.theaustralian.com.au/travel/rhapsody-in-blue/news-story/2e8db608971774acdd93501c15f23076
insulele cook

Numărul insulelor japoneze a crescut de peste două ori după o nouă numărătoare realizată de autorităţi, ajungând la 14.125 de la 6.852 numărate acum 35 de ani, a anunţat marţi o agenţie guvernamentală citată de Kyodo.

Această creştere nu modifică mărimea teritoriului Japoniei sau apelor sale teritoriale, noul număr fiind doar rezultatul unui nivel mai ridicat de acurateţe al tehnologiei de cartografiere, însoţită de digitalizarea hărţilor, a subliniat Autoritatea de informaţii geospaţiale a Japoniei, GSI.

Guvernul nipon se baza până acum pe cifrele publicate în 1987 de Garda de coastă japoneză, care a trecut în revistă pur şi simplu insulele cu o circumferinţă de minim 100 metri figurate pe o hartă a arhipelagului, informează Agerpres.

Renumărarea insulelor a fost decisă în urma criticilor vizând vechimea acelor date. Noile cifre pot afecta conţinutul materialelor educative şi al altor publicaţii.

Pentru realizarea operaţiunii experţii GSI au selectat insulele cu o circumferinţă de minim 100 de metri despre care se consideră că s-au format în mod natural, dintre cele 120.729 măsurate automat, cu ajutorul computerului, cuprinse pe harta electronică naţională a GSI. S-a făcut apoi o verificare prin comparaţie cu hărţi mai vechi, pentru a exclude teritorii create artificial.

Insula nelocuită Okinotori, considerată de Japonia cel mai sudic teritoriu, dar de Taiwan drept stâncă, a fost inclusă pe noua listă.

Aceasta nu cuprinde însă insulele din lacuri şi cursuri de apă.

GSI a precizat că s-a ţinut cont de definiţia insulelor din Convenţia ONU cu privire la dreptul mării, conform căreia o insulă este "o întindere de pământ formată în mod natural, înconjurată de apă şi aflată deasupra apei în timpul fluxului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.