stiripesurse.ro

 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Numărul mandatelor de interceptare a explodat cu 700% în 10 ani

interceptari telefonice

Numărul mandatelor de interceptare a crescut cu 700% în 10 ani, în perioada 2005 - 2014, potrivit unui raport anual al SRI, prezentat duminică, la emisiunea Punctul de întâlnire, de la Antena 3.

În 2014, au fost puse în executare 44.759 de acte de autorizare, dintre care 2.762 de mandate de securitate națională - din care 2.496 mandate pentru SRI - și 42.263 de mandate de supraveghere tehnică și 2.410 ordonanțe aparținând structurilor Ministerului Public și DNA.

Comparativ cu anul 2013 - când au fost primite spre a fi puse în aplicare 38.884 acte de autorizare - se evidențiază o creștere cu 15,11% a numărului de autorizații.

”Suntem în media statelor NATO”, a comentat duminică, la emisiunea Punctul de întâlnire, de la Antena 3, Georgian Pop, vicepreședinte PSD și președintele Comisiei parlamentare de control al SRI.

Vezi și: DNA și SRI pe val. Cote amețitoare de încredere. Biserica scade vertiginos/ SONDAJ

Cine va putea face interceptări după decizia Guvernului. Cum a dat Guvernul puteri mai mari SRI

Curtea Constituţională a decis că SRI nu e organ de cercetare penală şi nu poate face interceptări în dosarele aflate pe rolul instanţelor.

Decizia luată de CCR afectează deja o parte din dosarele care sunt în judecată şi care sunt bazate pe interceptări.

Judecătorii CCR spun că decizia nu se va aplica în cazul dosarele soluţionate pâna acum, dar că va produce efecte în cazul celor aflate pe rolul instanţelor de judecată.

CCR: SRI ARE ATRIBUŢII ÎN DOMENIUL SIGURANŢEI NAŢIONALE

Astfel, în afara Serviciului Român de Informaţii, care are atribuţii exclusiv în domeniul siguranţei naţionale, neavând atribuţii de cercetare penală, există şi alte servicii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, precum şi o multitudine de organe specializate ale statului cu atribuţii în varii domenii.
Sursă: motivare CCR

Preşedintele Curţii Constituţionale a precizat că interceptările de până acum nu au fost abuzive, dar pot fi declarate ilegale dacă se face cerere de revizuire în proces.

”Numai cel în dosarul căruia s-a pronunțat se poate face revizuire sau excepție de neconstituționalitate, restul nu mai pot face. Și alea de pe vremea lui Decebal pot fi revizuite”, a spus Augustin Zegrean, șeful CCR.

Practic, interceptările ar putea fi excluse din dosarele aflate în instanţă, iar procurorii trebuie să găsească alte probe pentru a demonstra faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii.

DNA şi DIICOT au anunţat că vor face în continuare interceptări, dar că au nevoie de bani şi de oameni. Mulţi bani, cam 30 de milioane de euro şi câteva sute de oameni care ar urma să vină din rândul poliţiştilor.

Chiar şi Raluca Prună declara acum ceva vreme că se gândeşte la înfiinţarea unui departament la Ministerul Justiţiei, care să se ocupe de interceptări. Kovesi spune însă că şi dacă DNA va primi 10 milioane de euro, problema interceptărilor va dura câteva luni.


ÎN CE DOSARE SE APLICĂ DECIZIA CCR

- proceselor aflate în lucru şi în instanţă
- dosarelor cu decizie definitivă dacă s-a ridicat deja o excepţie de neconstituţionalitate


ÎN CE DOSARE NU SE APLICĂ

- dosare în care care au fost pronunţate soluţii definitive

CINE VA REALIZA INTERCEPTĂRI

- SRI are voie să efectueze doar interceptări pe mandat de siguranţă naţională

- supravegherea tehnică în dosarele penale trebuie efectuată de către serviciile tehnice ale parchetelor


CÂT COSTĂ NOILE DOTĂRI PENTRU INTERCEPTĂRI

- DNA: peste 10 milioane de euro

- DIICOT: peste 20 de milioane de euro


VID LEGISLATIV

- SRI este singura instituţie care are protocoale cu operatorii de telefonie pentru a avea acces la convorbirile persoanelor supravegheate

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.ROFii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.