Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nume grele la Conferința Internațională de Longevitate și Gerontologie organizată de Senatul Științific. Cum putem încetini îmbătrânirea creierului

Radu Pop
batrani imbatranire

Specialiști de renume mondial din mai multe țări au prezentat, la Conferința Internațională de Longevitate și Gerontologie organizată de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, cele mai noi metode pentru a încetini fenomenul de îmbătrânire a și a preveni bolile creierului.

„Concluziile evenimentului organizat de Senatul Științific sunt încurajatoare, însă optimismul trebuie să fie moderat. Progresul în acest domeniu este o certitudine, însă sunt pași mulți pe care trebuie să îi facem pentru a crește calitatea vieții pentru seniori și pentru a contracara fenomenul de dezechilibrare a sistemelor sociale din cauza îmbătrânirii.

Conferința a fost un eveniment complex, rezultat al nivelului de participare, al subiectelor discutate și al prezentărilor atractive și interactive ale specialiștilor și invitaților Senatului Științific. Informații actuale și studii de specialitate au fost prezentate de specialiști de top din România și din străinătate:

Prof. Dr. Andrea Maier, Profesor de Gerontologie in cadrul Yong Loo Lin School of   Medicine, Universitatea din Singapore;

Alexandra Dobre, Președinte Asociația Institutului pentru Imbătrânire Activă;

PhD Guillermo Lopez Lluch, Profesor de Biologie Celulară, Universitatea Pablo de Olavide, Spania;

Prof. Dr. Gabriel Prada, UMF “Carol Davila”;

Dr. Iuliana Popescu, Cercetător științific la Barnstable Brown Diabetes & Obesity Research Center, SUA;

Dr. Ema Mercore,Președinte Societatea Română de Medicina Stilului de Viață”, transmite Senatul Științific.

Cercetarea în domeniu a progresat enorm în ultimii ani, iar viitorul ar putea aduce îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește sănătatea seniorilor.

Concret, pentru a ne influența pozitiv calitatea vieții este nevoie să fim activi social, șă prelungim activitatea profesională, să ne întâlnim cu prietenii, să dansăm, să pictăm, să interacționăm cu cei mici, să gătim, să ne plimbăm în natură, să citim și să dezbatem ceea ce citim, să menținem creierul activ, dar și celelalte componente ale organismului nostru.

„Concluziile cercetătorilor și studiile desfășurate în domeniu arată că în prezent nu este larg disponiblă medicația țintită care să încetinească procesul de îmbătrânire cognitiv, însă aceasta există și, așa cum spunea Prof. Dr. Andrea Maier, aceste medicamente există și pot să intre curând în circuitul clinic.

Dr. Iuliana Popescu, Cercetător științific la Barnstable Brown Diabetes & Obesity Research Center, SUA a prezentat un  material complex și interesant cu privire la predicția vârstei biologice, fâcând o paralelă între vârsta cronologică, specifică vârstei actului de identitate  și cea biologică, specifică organismului uman.

Biomarkerii sunt instrumentele de măsurare a vârstei biologice, pe care o putem determina prin analize de sânge și testarea genetică a ADN-ului.

Prof. dr. Guillermo Lopez Lluch, inclus în top World Ranking 2% oameni de știință, a subliniat rezultatul unor cercetări privind efectul coenzimei Q 10 dovedit științific că încetinește imbătrânirea.

Soluțiile pe care specialiști și cercetători internaționali le prezintă ca și intervenții în încetinirea declinului cognitiv sunt: activități profesionale și sociale intense, exerciții fizice, stil de viață sănătos, suport familial și social.

Prof. Dr. Andrea Maier , cercetător prolific în domeniul gerontologiei, a vorbit despre suplimentele alimentare care pot întârzia îmbătrânirea, precum coenzima Q10, NMN sau  alfa-keto-gluturat. Acestea pot ajuta dacă sunt administrate în concentrația potrivită, pe care o poate prescrie doar un specialist. Exemplificând administrarea suplimentului de vitamina D, aceasta trebuie corelată și cu testarea în paralel, anterior și post administrării, pentru a avea o imagine clară a rezultatelor. De asemenea, trebuie să fim conștienți atât de beneficiile pe care le oferă suplimentele, dar și de efectele adverse ale acestora.

Andrea Maier a oferit și un model de bune practici, în Singapore existând o întreagă rețea de entități care lucrează în domeniul longevității, existând numeroase parteneriate publice-private și colaborări între universități, companii private și stat”, mai spune Senatul Științific.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.