DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Numire ciudată în fruntea Institutului Cantacuzino: Are facultate particulară și un master la SRI

cantacuzino

Fostul director general al Unifarm, Adrian Ionel, va fi numit director al Institutului Cantacuzino. Ionel a condus pana astazi distribuitorul de medicamente al statului, Unifarm. Este absolventul unui masterat in managementul informatiilor de securitate nationala la Academia Nationala de Informatii din cadrul SRI si are o licenta in drept de la Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti.

Citește și: Soția unui ambasador numit de Klaus Iohannis face două milioane de euro pe an din...apă

Conform informatiilor publicate pe contul personal dintr-o retea de socializare, inainte de a conduce Unifarm, Adrian Ionel a detinut, pe langa alte pozitii in domeniul privat, posturi la spitalul privat Sanador sau la Relad Pharma, unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din Romania la acel moment. La cativa ani dupa ce Adrian Ionel a parasit Relad, compania s-a aflat in centrul unuia dintre cele mai spectaculoase scandaluri de insolventa de pe piata farmaceutica din Romania. Adrian Ionel a mai lucrat si in cadrul Societatii Nationale de Radiocomunicatii.

Citește și: DOLIU în politică: Soția unui lider important a murit la București

Adrian Ionel a fost numit la Unifarm in perioada mandatului interimar de ministru al Sanatatii asumat de premierul Victor Ponta in toamna lui 2012. In aceeasi perioada, presedinte al Consiliului de Administratie Unifarm a fost numit Ion Maranda, despre care realitatea.net sustine ca a fost seful Directiei de Protectie Interna al SRI.

Institutul Cantacuzino, aflat din 2014 in coordonarea Ministerului Educatiei, a fost si in aceasta vara in centrul unui scandal dupa ce mai multi studenti medicinisti au iesit in strada pentru a cere salvarea acestei institutii de la faliment. Institutul avea in aprilie 2015 datorii de 5 milioane de euro si niciun vaccin pe linia de fabricatie. Institutul Cantacuzino functioneaza in subordinea Autoritații Nationale pentru Cercetare Științifica și Inovare (ANCSI) care este condusa in prezent de inginerul Tudor Prisecaru, fost decan al Facultații de Inginerie Mecanica din cadrul Politehnicii bucureștene.

Citește și: Anunțul serii: Klaus Iohannis a fost dat în judecată! Iată motivul

In 2014, Institutul Cantacuzino a ratat fabricarea unui lot intreg de vaccin antigripal care nu a respectat normele de siguranta impuse obligatoriu la nivelul Uniunii Europene. Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii punea esecul si pe seama presiunii „extreme” exercitata de politicieni ca vaccinul sa fie terminat cat mai repede. Cu doar o luna inainte de izbucnirea scandalului, premierul Victor Ponta si ministrul de atunci al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prezentau festiv presei prima fiola de vaccin antigripal romanesc. Informatia ca vaccinul nu este bun a ajuns ulterior in atentia presei datorita unei informatii „pe surse”.

In prezent, Institutul Cantacuzino este declarat institutie de „interes strategic” si, conform unei noi legi de reorganizare a Institutului adoptata de guvernul Ponta, Institutul va putea sa-si inchirieze bunurile. Fata de legea precedenta care prevedea ca Institutul Cantacuzino poate produce „preparate biologice profilactice” (adica orice fel de vaccinuri), legea actuala prevede ca Institutul Cantacuzino poate avea „activitati de productie pentru situatii speciale, cum ar fi vaccin gripal pandemic”, desi acest vaccin nu are nimic de-a face cu asigurarea protectiei esentiale a sigurantei starii de sanatate a populatiei”.

In aceasta vara guvernul Ponta a anuntat ca Institutului Cantacuzino ii vor fi alocate 10 milioane de euro si ca „dupa ce va fi repusa in normalitate activitatea Institutului si se vor obtine avizele, va urma etapa de sustinere a activitatii de productie“, conform ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu. „Pentru moment, la Institutul Cantacuzino se vor derula cercetari si testari pe loturi-pilot. In masura asteptata de toata lumea, in care aceste cercetari vor fi validate prin obtinerea de autorizatii, se va trece la etapa a doua, etapa de productie. Dar este o etapa ulterioara“. Aceasta etapa ulterioara este insa adevarata miza la Institutul Cantacuzino, devenit in ultimii ani un subiect extrem de politizat pe fondul solicitarilor de fabricare la Institutul Cantacuzino a vaccinurilor care fac parte din schema nationala de vaccinare.

Institutul detine insa stiinta producerii unui singur vaccin din aceasta schema, BCG, si a vaccinului gripal, cel din urma nefiind un vaccin cu rol in securitatea sanatatii publice. Dezirabila intrare in productie la Institutul Cantacuzino a mai multor vaccinuri importante este imposibila fara o investitie consistenta, adica mult mai mult de 10 milioane de euro.

Presa centrala de la Bucuresti a comentat ca stergerea datoriilor Institutului de catre stat este o modalitate de a-i exonera de raspundere penala pe cei responsabili de soarta Institutului Cantacuzino in ultimii trei ani. Va reamintim ca, la finalul lui 2013, premierul Victor Ponta alaturi de ministrul sanatatii de la acel moment, Eugen Nicolaescu, au lansat cu fast reluarea productiei de vaccin gripal la Institutul Cantacuzino. La cateva luni dupa lansare, in urma unei informatii neoficiale ajunsa in media, s-a aflat ca Agentia Nationala a Medicamentului nu aprobase vaccinul, acesta neindeplinind criteriile de siguranta obligatorii in cadrul Uniunii Europene.

Un proiect de lege publicat in aprilie 2015 de Ministerul Educatiei prevede ca Institutul Cantacuzino trebuie sa prezinte „un plan de restructurare care sa-i asigure viabilitatea pe termen lung si care trebuie sa fie notificat Comisiei Europene“. Pentru a nu se incalca legislatia UE din domeniul concurentei, Comisia trebuie sa aprobe ajutorul de stat acordat Institutului Cantacuzino. Tot media centrala sustine ca Guvernul Ponta a incheiat deja contracte pentru aprovizionarea cu vaccin gripal cu alti producatori pana in 2016 inclusiv, astfel ca si in situatia reluarii productiei acestui vaccin la Institutul Cantacuzino, obtinerea de profit va putea fi reluata doar incepand cu anul 2017.

Conform noii legi, Institutul Cantacuzino va derula activitati de cercetare-dezvoltare in domeniul microbiologiei, imunologiei, biotehnologiei, geneticii microbiene si al bolilor infecțioase. Sunt menționate mai multe activitați precise, printre care cercetare in vederea „elaborarii și evaluarii de teste moleculare pentru diagnostic“; studiul tuberculozei, infecțiilor acute respiratorii, al hepatitelor virale, retrovirusurilor, arbovirusurilor etc. „in colaborare cu Institutul Național de Sanatate Publica“; „identificarea unor substanțe de origine biologica cu proprietați terapeutice“ și cercetare-dezvoltare pentru realizarea „unor produse de uz medical“. Este mentionat si rolul educational al Institutului, dar si cel de gazda al laboratoarelor de referinta.

Institutul Cantacuzino va putea comercializa reactivi, produse biologice, dispozitive medicale și va putea derula „activitați de producție pentru situații speciale, cum ar fi vaccin gripal pandemic cu extindere la nevoi regionale“ și „servicii specifice farmaceutice, de la dezvoltare la etape de fabricație“. Se menționeaza ca finanțarea Institutului se va face prin obținerea de venituri proprii și subvenții de la buget prin Ministerul Educației. Institutul va putea inchiria bunurile proprietate publica pe care le administreaza, jumatate din suma ramanand Institutului, cealalta jumatate mergand la buget.

Preluare: hotnews.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.