Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numire controversată girată de Benjamin Netanyahu: un extremist de dreapta ajunge ministru al Securității Naționale

expressandstar.com
benjamin netanyahu

Likud, partidul conservator al premierului israelian desemnat Benjamin Netanyahu, şi partidul de extremă-dreapta Puterea Evreiască (Otzma Yehudit) al lui Itamar Ben-Gvir au ajuns la un acord pentru a guverna împreună, iar liderul extremist ar urma să primească postul nou creat de ministru al securităţii naţionale, relatează „Times of Israel”, potrivit News.ro.

Cele două partide au semnat o anexă la un acord de coaliţie, deşi nu există încă acordul în sine, detaliind posturile pe care partidul de extremă dreapta le va primi în viitorul guvern.

Postul de ministru al securităţii naţionale, înfiinţat pentru Itamar Ben-Gvir, are un rol extins de ministru al securităţii publice şi va avea în subordine poliţia. Din această poziţie, liderul extremist va face parte şi din cabinetul de securitate.

Likud-ul lui Netanyahu şi aliaţii săi religioşi şi de extremă dreapta au obţinut o victorie clară în alegerile anticipate de la 1 noiembrie din Israel, punând capăt celor aproape patru ani de instabilitate politică. Cu toate acestea, eforturile sale de a forma rapid un guvern s-au lovit de obstacole, iar negocierile cu partenerii de coaliţie trenează.

Viitorul guvern pare să fie cel mai de dreapta din istoria Israelului, forţându-l pe Netanyahu să facă un exerciţiu de echilibru diplomatic între coaliţia sa şi aliaţii occidentali, scrie Reuters.

Itamar Ben-Gvir are o condamnare în 2007 pentru incitare rasistă împotriva arabilor şi sprijin pentru terorism, precum şi pentru activism anti-LGBT. El spune că nu mai pledează pentru expulzarea tuturor palestinienilor, ci doar a celor pe care îi consideră trădători sau terorişti.

Colonist care locuieşte în Cisiordania, ocupată de Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, Ben-Gvir se opune creării unui stat palestinian. De asemenea, el susţine că locul sfânt din Ierusalim care găzduieşte Moscheea al-Aqsa şi care este un vestigiu al vechilor temple evreieşti ar trebui să fie locul de rugăciune al evreilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.