Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numire importantă într-o instituţie cheie: Cine ar putea fi noul şef al CES

sindicate

O instituţie cheie din statul român este foarte aproape de avea un nou şef. Consiliul Economic şi Social – forul abilitat să avizeze proiecte de acte normative şi format din lideri ai sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile – va fi condus de un reprezentant al sindicatelor, iar până marţi - termenul-limită - au fost depuse patru candidaturi.

Citește și: Cum a ajuns România colonia Europei. SEMNAL DE ALARMĂ

Consiliul Economic şi Social – forul abilitat să avizeze proiecte de acte normative şi format din lideri ai sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile – va fi condus de un reprezentant al sindicatelor, iar până marţi - termenul-limită - au fost depuse patru candidaturi. În prezent, Consiliul Economic şi Social (CES) este condus de liderul patronal Florian Costache, preşedintele Patronatului Naţional Român, iar – potrivit procedurilor – după încheierea viitorului mandat, al reprezentantului sindicatelor, preşedinţia îi va reveni unui lider desemnat de societatea civilă.

Citeşte şi: Vladimir Putin ia măsuri împotriva României: Decizia ARMATĂ a Rusiei / VIDEO

CES a stat în umbră în ultimii 8 ani, nerealizându-și obiectivele pentru care a fost înființat. Una dintre cauzele pentru această situație a fost tocmai președintele actual Florian Costache, reprezentantul patronatelor, care și-a prelungit neregulamentar mandatul de mai multe ori. Dintre candidații actuali, cel mai bine plasat este și reprezentantul celui mai puternic sindicat, Florian Marin, prim vicepreședinte BNS, un tânăr de 34 de ani, calificat profesional în România și Franta, un apropiat al puternicului lider sindical Dumitru Costin.

De altfel, lupta pentru președinția CES, este și un test pentru forța sindicatelor puternice din România de a-și impune favoritul și a putea strânge 34 de voturi din 45, necesare pentru victorie. Celelalte trei candidaturi au fost depuse de: Ion Albu, preşedinte executiv al confederaţiei sindicale Meridian, Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România și Liviu Apostoiu, vicepreşedinte al confederaţiei sindicale Cartel Alfa, potrivit zf.ro.

Citește și: DOVEDIT ȘTIINȚIFIC Cu cât crește riscul de atac de cord în cazul celor care consumă alcool

Votul membrilor CES va fi exprimat în plic, în termen de cinci zile de la primirea buletinelor de vot, ceea ce înseamnă că noul preşedinte al Consiliului – unul dintre cei patru candidaţi – va fi cunoscut la începutul săptămânii viitoare. O şedinţă de plen a CES pentru prezentarea celor patru candidaţi a fost convocată pentru data de vineri, 13 ianuarie, ora 12.00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.