DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Numirea directorului SIE de către Parlament, la propunerea preşedintelui, RESPINSĂ

www.max-media.ro
SIE

Plenul Senatului a respins luni iniţiativa legislativă care modifică Legea privind Serviciul de Informaţii Externe (SIE), în sensul numirii directorului de către Parlament, la propunerea preşedintelui.

Propunerea de lege iniţiată de Cristiana Anghel, în legislatura anterioară, stipulează că SIE este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţă comună, cu majoritatea din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, la propunerea preşedintelui României şi în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activităţii SIE, care va prezenta un raport în faţa celor două Camere ale Parlamentului, scrie agerpres.ro.

Citește și: SCANDALOS Ce a făcut Floricica Dansatoarea la Antena 1: Cheloo a plecat din emisiune și a făcut-o praf pe Delia / VIDEO

"Durata mandatului directorului SIE este de patru ani. Mandatul nu poate fi prelungit sau reînnoit", se arată în textul propunerii legislative.

Calitatea de director al SIE încetează, după caz, la expirarea mandatului, prin demisie, revocare din funcţie, nerezolvarea stării de incompatibilitate în termen de 15 zile de la data alegerii, condamnare penală definitivă, precum şi prin deces, iar revocarea din funcţie se face de către Parlament, în şedinţă comună, la propunerea şefului statului sau a cel puţin o treime din numărul total al parlamentarilor, potrivit proiectului.

Citește și: S-au luat la bătaie în timpul unei emisiuni: Ce au făcut două fete / VIDEO

Propunerea de lege vizează şi modificarea articolului 15 din Legea nr. 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE, în sensul că "personalului Serviciului îi este interzis să facă parte din partide politice, formaţiuni sau organizaţii cu caracter politic sau secret ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora".

Propunerea reglementează şi faptul că "urmaşilor cadrelor SIE decedate în timpul şi din cauza serviciului, datorită unor acte de devotament excepţional, li se acordă ca pensie salariul integral pe care l-au avut în momentul decesului".

Citește și: A intrat în era socializării: Un fost președinte și-a făcut cont

Propunerea de lege pentru modificarea şi completarea Legii 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe are un caracter organic şi a fost respinsă de Camera Deputaţilor în data de 3 februarie.

Senatul a dezbătut-o în calitate de Cameră decizională şi a respins-o cu majoritate de voturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.