Tendinţa actuală de a renunţa la pâine, considerată tot mai mult a fi un aliment inutil şi care îngraşă este o greşeală - subliniază nutriţionistul Marius Călinici.
”Pâinea, consumată în cantităţi normale, nu îngraşă, pentru că nu are o valoare calorică extraordinară. Consumul excesiv de pâine poate, însă, îngrăşa”, admite el. Referitor la aportul insuficient de fibre vegetale, minerale şi vitamine al pâinii albe, nutriţionistul spune că acesta ne poate afecta negativ numai dacă am mânca exclusiv pâine. ”Câtă vreme nu se mănâncă pâine izolat, ci cu legume şi alte alimente, acest risc nu există. Este o greşeală să se abandoneze pâinea”, punctează el.
Medicul spune că nici presupuse efectele alergogene ale glutenului din grâu nu sunt deplin probate din punct de vedere ştiinţific şi că, din contră, amidonul şi glucidele complexe conţinute de făina de grâu reprezintă o sursă benefică de nutrienţi pentru organism.
Contrar credinţei populare, pâinea nu ajută la digestie, dar nici nu strică - spune Călinici - atâta vreme cât nu se consumă foarte multă şi în stare foarte proaspătă. ”Pâinea foarte proaspătă are multă apă, ceea ce o face mai greu se îmbibat de către sucurile gastrice. Pâinea veche de o zi este cel mai uşor de digerat”, precizează el.
”Pâinea noastră cea de toate zilele” face parte din hrana zilnică de mii de ani. Nutriţionistul Marius Călinici spune că, pe teritoriul locuit acum de români, principala cereală cultivată era meiul, o cereală nepanificabilă, din care se obţinea terciul.
”Se cultiva meiul pentru că este o cereală cu perioadă de vegetaţie scurtă, ce se putea semăna primăvara târziu şi se cocea vara devreme. Se potrivea condiţiilor istorice de atunci”, explică el.
Bucătarul Mircea Groza, ”specializat” în bucătăria daco-romană, spune că strămoşii noştri daci cultivau, alături de meiul din care făceau terci şi chiar lipii nedospite, uscate la soare, şi grâu. ”Era un grâu mai special, cu o singură boabă, dar mai mare, triticum monococcum. Totuşi, meiul era pe primul loc în ceea ce priveşte consumul de cereale”, spune bucătarul. Potrivit acestuia, pâinea din grâu era coaptă în acele vremuri folosind ţesturi, un soi de cupole din lut, care înmagazinau căldura produsă de focul făcut pe o vatră.
Nutriţionist: Este o greşeală să se abandoneze pâinea
Explorează subiectul
Articole Similare

12
Colegiul de Medicină Albert Einstein confirmă eficacitatea pe termen lung a vaccinurilor HPV
12

86
Toamna se numără soldații. Rusia lansează campania de recrutare: 135.000 de tineri vizați
86

64
Noua UPU a Spitalului de Copii 'Louis Țurcanu' a fost inaugurată
64

1.008
Ce trebuie să faci dacă ai o problemă la inimă
1.008

742
'Spitalul morții' din Iaşi: Managerul a fost demis după decesul celor șapte copii
742

6.681
Prima reacție după ce Robogete a fost oripilat de unghiile false de la ATI Iași
6.681

2.925
UPDATE Ultimă oră - Încă un copil a murit de la bacteriile din spitale / Numărul decedaților ajunge la șapte
2.925

93
Infecţii cu virusul West Nile în România - Anunțul INSP
93

106
Va fi lansată Strategia naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare - 'Gala Inimii'
106

1.203
Scandalul de la spitalul morții ia amploare: Rogobete a luat personal probe ca să verifice controalele DSP
1.203

10.233
Doctorițele de la ATI Iași l-au oripilat pe Robogete: Poartă unghii false și bijuterii, deși nu au voie
10.233

3.429
Ministrul Sănătății izbucnește după vizita la spitalul morții din Iași: Haos mai mare nu am văzut într-un spital
3.429

2.328
Ministrul Sănătății face anunțul orei: Am identificat și incidii din sfera penalului la Spitalul Sfânta Maria
2.328
Comentează