Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nutriţionist: Este o greşeală să se abandoneze pâinea

Paine

Tendinţa actuală de a renunţa la pâine, considerată tot mai mult a fi un aliment inutil şi care îngraşă este o greşeală - subliniază nutriţionistul Marius Călinici.

”Pâinea, consumată în cantităţi normale, nu îngraşă, pentru că nu are o valoare calorică extraordinară. Consumul excesiv de pâine poate, însă, îngrăşa”, admite el. Referitor la aportul insuficient de fibre vegetale, minerale şi vitamine al pâinii albe, nutriţionistul spune că acesta ne poate afecta negativ numai dacă am mânca exclusiv pâine. ”Câtă vreme nu se mănâncă pâine izolat, ci cu legume şi alte alimente, acest risc nu există. Este o greşeală să se abandoneze pâinea”, punctează el.

Medicul spune că nici presupuse efectele alergogene ale glutenului din grâu nu sunt deplin probate din punct de vedere ştiinţific şi că, din contră, amidonul şi glucidele complexe conţinute de făina de grâu reprezintă o sursă benefică de nutrienţi pentru organism.

Contrar credinţei populare, pâinea nu ajută la digestie, dar nici nu strică - spune Călinici - atâta vreme cât nu se consumă foarte multă şi în stare foarte proaspătă. ”Pâinea foarte proaspătă are multă apă, ceea ce o face mai greu se îmbibat de către sucurile gastrice. Pâinea veche de o zi este cel mai uşor de digerat”, precizează el.

”Pâinea noastră cea de toate zilele” face parte din hrana zilnică de mii de ani. Nutriţionistul Marius Călinici spune că, pe teritoriul locuit acum de români, principala cereală cultivată era meiul, o cereală nepanificabilă, din care se obţinea terciul.

”Se cultiva meiul pentru că este o cereală cu perioadă de vegetaţie scurtă, ce se putea semăna primăvara târziu şi se cocea vara devreme. Se potrivea condiţiilor istorice de atunci”, explică el.

Bucătarul Mircea Groza, ”specializat” în bucătăria daco-romană, spune că strămoşii noştri daci cultivau, alături de meiul din care făceau terci şi chiar lipii nedospite, uscate la soare, şi grâu. ”Era un grâu mai special, cu o singură boabă, dar mai mare, triticum monococcum. Totuşi, meiul era pe primul loc în ceea ce priveşte consumul de cereale”, spune bucătarul. Potrivit acestuia, pâinea din grâu era coaptă în acele vremuri folosind ţesturi, un soi de cupole din lut, care înmagazinau căldura produsă de focul făcut pe o vatră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.