Tendinţa actuală de a renunţa la pâine, considerată tot mai mult a fi un aliment inutil şi care îngraşă este o greşeală - subliniază nutriţionistul Marius Călinici.
”Pâinea, consumată în cantităţi normale, nu îngraşă, pentru că nu are o valoare calorică extraordinară. Consumul excesiv de pâine poate, însă, îngrăşa”, admite el. Referitor la aportul insuficient de fibre vegetale, minerale şi vitamine al pâinii albe, nutriţionistul spune că acesta ne poate afecta negativ numai dacă am mânca exclusiv pâine. ”Câtă vreme nu se mănâncă pâine izolat, ci cu legume şi alte alimente, acest risc nu există. Este o greşeală să se abandoneze pâinea”, punctează el.
Medicul spune că nici presupuse efectele alergogene ale glutenului din grâu nu sunt deplin probate din punct de vedere ştiinţific şi că, din contră, amidonul şi glucidele complexe conţinute de făina de grâu reprezintă o sursă benefică de nutrienţi pentru organism.
Contrar credinţei populare, pâinea nu ajută la digestie, dar nici nu strică - spune Călinici - atâta vreme cât nu se consumă foarte multă şi în stare foarte proaspătă. ”Pâinea foarte proaspătă are multă apă, ceea ce o face mai greu se îmbibat de către sucurile gastrice. Pâinea veche de o zi este cel mai uşor de digerat”, precizează el.
”Pâinea noastră cea de toate zilele” face parte din hrana zilnică de mii de ani. Nutriţionistul Marius Călinici spune că, pe teritoriul locuit acum de români, principala cereală cultivată era meiul, o cereală nepanificabilă, din care se obţinea terciul.
”Se cultiva meiul pentru că este o cereală cu perioadă de vegetaţie scurtă, ce se putea semăna primăvara târziu şi se cocea vara devreme. Se potrivea condiţiilor istorice de atunci”, explică el.
Bucătarul Mircea Groza, ”specializat” în bucătăria daco-romană, spune că strămoşii noştri daci cultivau, alături de meiul din care făceau terci şi chiar lipii nedospite, uscate la soare, şi grâu. ”Era un grâu mai special, cu o singură boabă, dar mai mare, triticum monococcum. Totuşi, meiul era pe primul loc în ceea ce priveşte consumul de cereale”, spune bucătarul. Potrivit acestuia, pâinea din grâu era coaptă în acele vremuri folosind ţesturi, un soi de cupole din lut, care înmagazinau căldura produsă de focul făcut pe o vatră.
Nutriţionist: Este o greşeală să se abandoneze pâinea
Explorează subiectul
Articole Similare

21
A început postul Crăciunului. Ce greșeli trebuie evitate și ce obiective trebuie atinse pentru a fi sănătoși
21

3.426
Ce au descoperit specialiștii care au analizat conținutul crenvurștilor de porc din supermarketuri
3.426

2.724
Ministrul Sănătății, apel dur către clinicile private din România: "Închideţi-vă clinicile dacă nu funcţionaţi în regulă, ca să nu vin eu să le închid”
2.724

2.877
Fenomenul în lanț care pune la pământ sistemul medical românesc: „Nu mai e doar banul, ci sistemul defect"
2.877

83
Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, experții atrag atenția asupra legăturii ascunse dintre diabet și ficat
83

5.333
Tragedie la o clincă stomatoligică din Capitală, unde o fetiță de 2 ani a murit – Medicul Tudor Ciuhodaru: "Malpraxisul se îngroapă odată cu pacienții"
5.333

2.043
Remisia diabetului – o realitate medicală. Ziua Mondială a Diabetului aduce direcții clare în remisia diabetului de tip 2
2.043

283
Cazul fetiţei decedate la o clinică stomatologică/ Cătălina Poiană: Analizăm datele în vederea unei autosesizări
283

6.169
O boală înfiorătoare ar putea să reapară în România pe fondul vaccinării scăzute - Forma sălbatică a virusului a fost descoperită în apele reziduale din Germania
6.169

2.560
Scandal la Spitalul Judeţean Braşov: Medicii acuză limitarea internărilor, directorul invocă lipsa de comunicare, ministrul Rogobete intervine
2.560

2.509
'Uiți că există mâncare': avertismentul autorităților cu privire la trendul periculos de slăbit ce bagă tinerii în spital
2.509

4.175
Dacă pățești asta atunci când te uiți la televizor, poate fi un semn timpuriu al demenței
4.175

2.597
Mesajul emoționant al medicului Monica Pop pentru pacienții cu cancer: secretul care le poate da o nouă șansă la viață
2.597


















Comentează