Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O altă capsulă a timpului a fost descoperită în soclul statuii unui general confederat, relansând speranţa de a descoperi o fotografie a lui Abraham Lincoln

Agerpres - Reuters
Washington Joe Biden Memorial Abraham Lincoln

O altă capsulă a timpului a fost descoperită, luni, în soclul statuii unui general confederat care a fost demontată în septembrie, relansând speranţa de a descoperi o fotografie a lui Abraham Lincoln foarte aşteptată de colecţionari, anunţă AFP, citat de news.ro

„Au găsit-o!”, a scris pe Twitter guvernatorul Virginiei, Ralph Northam, la o săptămână de la deschiderea unei prime capsule care i-a dezamăgit pe experţi. „Este probabil capsula timpului pe care o căuta toată lumea”, a adăugat el, alăturând mesajului său fotografii cu o cutie dreptunghiulară din metal de aproximativ 30 de centimetri lungime. Guvernatorul a precizat că această cutie nu va deschisă luni, experţii dorind să o examineze mai întâi.

O capsulă a timpului este un recipient ce conţine obiecte sau documente reprezentantive unei epoci, destinată generaţiilor viitoare. Ea a fost găsită sub soclul impozantei statui ecvestre a generalului Robert Lee, şef al armatei confederate care a apărat în special scalvia în timpul Războiului Civil (1861-1865), inaugurată în 1890 la Richmond, fosta capitală a secesioniştilor situată în Virginia.

Văzută ca un simbol al trecutului sclavagist al ţării de mulţi americani, statuia a fost demontată în septembrie, în contextul reluării discuţiilor despre monumetele confederate.

Odată statuia demontată, experţii au început să caute în soclu o misterioasă capsulă a timpului plasată acolo în 1887, care ar trebui să conţină relicve ale războiului, precum gloanţe, monede confederate, o Biblie, şi mai ales o fotografie a preşedintelui Abraham Lincoln în sicriu, o imagine ca o bombă istorică, care ar interesa colecţionarii.

O primă cutie a fost dezgropată, apoi deschisă cu grijă de Ralph Northam, dar ea nu conţinea decât trei cărţi şi un plic de pânză cu o fotografie, deteriorate toate de apă, precum şi o monedă cu origine necunoscută. Această capsulă pare să fi fost aşezată în soclu de muncitorii care au participat la ridicarea statuii. Una dintre lucrări era un ghid pentru astronomi şi navigatori datând din 1875.

Statuia generalului Lee din Richmond a devenit ţinta protestelor anti-rasiste după moartea în mai 2020 a lui George Floyd, un afro-american sufocat sub genunchiul unui poliţist alb din Minneapolis, şi ascensiunea mişcării Black Lives Matter. În timpul Războiului Civil, Sudul Confederat a luptat pentru menţinerea sclaviei, care a fost abolită în timpul conflictului din restul ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.