Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O analiză Forbes arată că valoarea acțiunilor Coca Cola nu a fost influențată de către Cristiano Ronaldo

smartradio.ro
Cristiano Ronaldo

Înainte de primul meci al Portugaliei la EURO 2020, Cristiano Ronaldo se pregătește pentru conferința de presă premergătoare evenimentului sportiv. Cu două minute înainte de a începe, înlătură două sticle de Coca Cola și transmite mesajul „Beți apă”.

Canalele mass-media publică la unison informația conform căreia starul portughez a provocat prin gestul său o scăderea a valorii de piață a companiei Coca Cola de 4 miliarde de dolari.

Un post-adevăr

În 2016, Cuvântul Anului desemnat de Oxford English Dictionary a fost „post-adevăr”. Termenul definește situațiile în care faptele obiective influentează într-o mai mică măsură opinia publică decât o fac trimiterile la emoție și perspectiva personală.

În climatul media curent, adevărul poate fi ușor manipulat, iar dezinformarea câștigă teren. Mai important, noi, cititorii, suntem natural programați să acceptăm „dovezile” susțin opiniile noastre anterioare și să respingem argumentele care se opun opticii noastre.

Informații derutante

Luând în considerare notorietatea lui Ronaldo și faptul că este urmărit la nivel global pe rețelele de socializare, este plauzibil să luăm în considerare că înlăturarea sticlelor de Coca Cola ar putea influența prețul acțiunilor companiei pe piața financiară.

O sumedenie de articole susțineau că Ronaldo a provocat o cotație mai slabă a companiei Coca Cola pe bursă. Însă majoritatea se bazau pe date îndoielnice, dacă nu chiar false (mulți am căzut în aceeași capcană n.r).

Ce s-a întâmplat de fapt

Este adevărat că Ronaldo a mutat sticlele și la fel de adevărat este că valoarea companiei a scăzut cu 4 miliarde de dolari. Însă alți factori au influențat oscilația de preț.

Câteva detalii:

-Coca Cola are 4,3 miliarde de acțiuni și a închis vineri, 11 iunie, la prețul de 56,16 dolari/acțiune – pentru o valoare totală de 242 de miliarde de dolari.

-Luni, 14 iunie, Coca Cola deschide mai jos, la 09:30 ora Americii.

-La 09:40, prețul unei acțiuni era de 55,26 dolari (în scădere cu 1,6%), iar valoarea de piață era de 238 miliade, cu 4 mai puțin față de ziua anterioară.

-Cristiano Ronaldo înlătură sticlele la 09:43.

Valoarea companiei era deja cu 4 miliarde mai mică, înainte de gestul lui Ronaldo. Și există factori care ar putea explica scăderea, care nu au legătură cu atacantul lui Juventus.

Mișcările de pe piața bursieră sunt de cele mai multe ori prea complexe pentru a fi atribuite unui singur factor.

Spre exemplu, la 09:40 toate companiile listate pe bursa din SUA erau pe scădere. Ford Motor Company avea o pierdere de 2 miliarde de dolari.

În plus, din momentul în care a mutat Ronaldo sticlele până la finalul zilei de tranzacționare, prețul unei acțiuni Coca Cola a crescut cu 0,30 dolari, ceea ce a adus o creștere a valorii de piață cu 1,3 miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.