Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O țară UE se pregătește de referendum: O lege 'Big Brother' stârneşte scandal

big brother

Adversarii unei legi care sporeşte puterile de supraveghere ale agenţiilor de informaţii din Olanda au anunţat luni că au colectat suficiente semnături pentru a cere organizarea unui referendum în urma căruia speră să obţină anularea ei, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Vezi şi: Documentul care tranșează disputa BNR-Țiriac. Suma uriașă plătită pentru terenul pe care s-au construit Arenele BNR

Militanţi, politicieni şi grupuri din media care se opun acestei legi au lansat strângerea de semnături după adoptarea ei, în iulie, de parlament. Dacă autoritatea electorală va confirma atingerea pragului de 300.000 de semnături, guvernul olandez va fi obligat să convoace un referendum privind menţinerea sau nu a legii supravegherii, consultare care ar putea avea loc împreună cu alegerile locale prevăzute pentru 21 martie anul viitor. 

Guvernul a argumentat că agenţiile de spionaj au nevoie de puteri extinse pentru a putea contracara ameninţările la adresa securităţii naţionale şi că recurgerea la aceste puteri sporite poate fi verificată de o comisie.

Vezi şi: Încă un caz de SCLAVIE în România. Ce au descoperit procurorii DIICOT

Dar, notează Reuters, în Olanda înseşi legea cu privire la organizarea de referendumuri este controversată şi ar putea fi anulată. Adoptată în 2015, aceasta a fost utilizată prima dată pentru a împiedica guvernul să ratifice un tratat economic pe care îl negociase cu Ucraina alături de alte state ale Uniunii Europene. Majoritatea covârşitoare de "nu" tratatului cu Ucraina l-a forţat pe prim-ministrul olandez Mark Rutte să caute să obţină un compromis cu celelalte 27 de state membre ale UE, care în cele din urmă a salvat acordul. Ulterior, s-a aflat că autenticitatea celor peste 400.000 de semnături strânse de activişti în Olanda pentru a declanşa referendumul nu a fost verificată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.