Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O țară vrea să-i bombardeze mai des pe teroriștii Statului Islamic

avion bombardament

Australia vrea să extindă raza de acţiune a campaniei sale aeriene împotriva organizaţiei Stat Islamic (SI) în Irak şi Siria şi să bombardeze obiective jihadiste logistice şi de sprijin, au anunţat joi responsabili australieni, relatează AFP.

Canberra, aliat fidel al SUA, are dislocaţi circa 780 de militari în Orientul Mijlociu în cadrul coaliţiei internaţionale aflate sub comanda SUA. Mulţi dintre ei sunt în Irak, unde şase avioane F/A-18 Hornet întreprind misiuni de bombardare. La sfârşitul lui 2015, australienii au început să atace şi poziţii ale grupării Stat Islamic în Siria.

Citește și: Se pune cocaină în Coca- Cola? Ce s-a descoperit într-o fabrică din Franța

Şeful forţelor armate australiene, Mark Binskin, a estimat că legislaţia din ţara sa ar trebui modificată pentru a le permite piloţilor să atace obiective logistice şi de sprijin. În prezent, forţele australiene ''nu pot viza decât forţele SI care participă direct şi activ la ostilităţi'', a adăugat el.

Legislaţia trebuie, de asemenea, să nu permită ca militarii australieni să fie urmăriţi în justiţie în ţara lor pentru operaţiunile lor împotriva Statului Islamic în cazul adoptării de către tribunale ''a unei interpretări stricte a obligaţiilor Australiei în baza dreptului internaţional''.

Citește și: Asta e țara în care se vând sute de mii de bâte de baseball, dar nimeni nu practică sportul: La ce sunt folosite

În opinia premierului australian, Malcolm Turnbull, schimbările legislative îi vor permite Canberrei ''să vizeze inima SI'', ''să se alăture partenerilor săi din coaliţie, să bombardeze şi să ucidă combatanţi ai SI, ceea ce este compatibil cu dreptul internaţional''.

Turnbull, care s-a exprimat în parlament, a confirmat, de asemenea, că guvernul său va prezenta în iunie un proiect de lege pentru ca jihadiştii condamnaţi şi consideraţi de mare risc să fie menţinuţi în închisoare după executarea pedepsei.

Citește și: Samsung amână lansarea Galaxy Note 7 după ce bateriile au început să explodeze

În septembrie 2014, Australia şi-a ridicat nivelul de alertă privind ameninţarea teroristă. Parlamentul a înăsprit, de asemenea, legislaţia, îndeosebi în cazul persoanelor care merg în zone considerate ca fiind fief-uri ale grupărilor jihadiste.

Peste 60 de australieni şi-au pierdut viaţa până în prezent în Irak şi Siria, potrivit premierului. În Australia, peste 200 de persoane au făcut obiectul unei anchete pentru presupusul lor sprijin faţă de grupările jihadiste.

Citește și: Țara în care Facebook și Twitter sunt interzise, și-a lansat propria rețea națională de internet

Pe teritoriul australian au fost dejucate din septembrie 2014 zece atentate. Însă trei atentate n-au putut fi prevenite şi ele s-au soldat cu moartea, în octombrie, a unui angajat al poliţiei din Sydney.

Citește și: Antonia a renunțat la inhibiții și a pozat goală, însărcinată în luna a șasea / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.