Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O balenă alimentează scenarita cu spioni în Europa / VIDEO

intrebare

"Spion" al marinei ruse sau mamifer scăpat dintr-un acvariu? O beluga, mică balenă albă din mările reci, provoacă numeroase fantasme de la apariţia sa în extremul nord al Norvegiei, comentează vineri France Presse, relatează Agerpres.

Mamiferul, dotat cu un harnaşament susceptibil să i se ataşeze o cameră de filmare, a fost detectat la sfârşitul lunii aprilie de pescari norvegieni care navigau în largul Hammerfest, unul dintre cele mai nordice oraşe ale lumii la limita Arcticii.

Scena, filmată de agenţi ai Direcţiei norvegiene pentru pescuit care efectuau o inspecţie în zonă, dă clar sentimentul că animalul, foarte blând, este obişnuit cu compania oamenilor.

El pare de altfel să se fi stabilit de atunci în regiune, fără să-şi dorească libertatea.

Beluga "se rotea în jurul navei noastre în această dimineaţă. Este incredibil. Ea a urmărit un velier până la Hammerfest", indica joi pentru AFP Jorgen Ree Wiig, inspector la Direcţia pentru pescuit.

Un comportament pe care naturaliştii îl atribuie unei probabile dresuri în captivitate. În profitul, avansează unii, Marinei ruse, a cărei puternică Flotă a Nordului are baza în peninsula Kola din "vecinătate" , la câteva sute de kilometri.

Drept argument, fără a fi singurul, este o inscripţie pe fermoarul harnaşamentului care indică - în limba engleză şi cu litere latine - "Echipament St.Petersburg".

"Cred că balena vine de la Murmansk, unde se ştie că Marina rusă a dresat belugi să efectueze operaţiuni militare", povesteşte Jorgen Ree Wiig, biolog marin de specialitate.

Loc de aprige rivalităţi în timpul Războiului rece, Marea Barents rămâne o zonă strategică unde Occidentul şi Rusia îşi spionează reciproc deplasările submarinelor. Este totodată poarta de intrare spre ruta Nordului care permite scurtarea traseelor maritime între oceanele Atlantic şi Pacific.

Serviciile de informaţii (PST) ale Norvegiei, ţară membră a NATO, au confirmat vineri pentru AFP că sunt în posesia harnaşamentului.

"Examinarea echipamentelor tehnice ataşate unei balene nu face parte din activităţile de rutină ale PST. Nu este sigur că putem conchide ceva", a indicat purtătorul de cuvânt al PST, Martin Bernsen. "Balena nu este un suspect în ancheta noastră", a adăugat el.

Autorităţile ruse nu au reacţionat oficial, dar un ofiţer citat de media a respins acest scenariu, pledând că militarii nu ar fi fost atât de stupizi încât să-şi "lase numărul lor de telefon" pe un animal dresat în scopuri de spionaj.

Potrivit lui Dmitri Glazov, de la Institutul Severţov pentru ecologie şi evoluţie din cadrul Academiei de Ştiinţe din Rusia, "un institut din Sankt-Petersburg lucrează cu armata pentru a studia animalele în scopuri operaţionale" şi face experienţe în Marea Neagră şi la Murmansk.

"Se ştie că armata deţine acest gen de animale. Ei le-au utilizat de exemplu în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci", a adăugat omul de ştiinţă, citat de agenţia de presă Interfax.

Dar nimic nu spune că ruşii utilizează belugi pentru misiuni de recunoaştere a navelor, porturilor sau coastelor maritime străine, notează AFP.

Există de asemenea agenţii de voiaj în regiunea Murmansk care propun excursii de observare sau scufundări în mijlocul belugilor în spaţii împrejmuite.

Potrivit altei ipoteze, inscripţia "Echipament St.Petersburg" de pe harnaşament s-ar putea referi la oraşul cu acelaşi nume .... din Florida (SUA), unde se află numeroase parcuri acvatice care exploatează mamifere marine, între care celebrul SeaWorld din Orlando.

"Nimic nu e imposibil", se hazardează Jorgen Ree Wiig.

Cu atât mai mult cu cât, potrivit imaginilor video ale localnicilor, simpatica beluga culege cercuri din plastic care i se aruncă. Niciun parc acvatic nu a declarat până acum dispariţia vreunei beluga.

Beluga, care poate atinge o lungime de 6 metri şi trăieşte între 40 şi 60 de ani, evoluează în general în apele îngheţate din jurul Groenlandei şi în nordul Norvegiei şi al Rusiei.

Specie sociabilă, confundată adeseori cu delfinul, ea se deplasează în grupuri şi observarea unui exemplar solitar este rară.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.