Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O banca mare din Romania invinsa de clienti la ICCJ

BCR

Banca Comerciala Romana a incasat o lovitura dura in justitie, si nu oriunde, ci la Inalta Curte de Casatie si Justite, ai carei magistrati au decis in favoarea clientilor acestei banci, institutia fiind obligata sa modifice o dobanda aplicata abuziv. Aceasta decizie este o noua lovitura data bancherilor care au oferit credite inainte de criza, cand contractele de credit erau pline de clauze abuzive.

Hotarat lucru, bancherii au de ce sa-si faca griji. Nu-i de ajuns ca proiectul legii falimentului personal a ajuns in Parlament, dar tot mai multi cetateni cu credite, satui sa plateasca ani la  rand dobanzi stabilite discretionar, dau in judecata bancile si incep sa castige procesele. Cel mai recent asemenea caz il reprezinta o sentinta definitiva si irevocabila data de Tribunalul Galati, referitoare la transformarea in lei a unui credit in franci elvetieni (CHF), la cursul din 2008. Instanta galateana a  dispus convertirea in lei a unui credit contractat de la Volksbank in franci elvetieni, la cursul de schimb de la data acordarii imprumutului, plus o majorare de 10%. Intrucat fusese contractat la un curs valutar de 1,8 lei/CHF, creditul va fi convertit in moneda nationala la un nivel de 1,98 lei/CHF.

Avertisment pentru bancile de top

Recent a venit si randul BCR sa accepte  o sentinta fara- echivoc, venita de data aceasta din partea  Inaltei Curti de Casatie si Justite (ICCJ). Institutia a respins contestatia in anulare a BCR intr-un proces in care dobanda unui credit a fost declarata abuziva. Doi brasoveni luasera un imprumut in valuta  in 2007 de la BCR, cu dobanda fixa pentru un an, apoi variabila, in functie de dobanda de referinta variabila (DRV), afisata la sediile BCR, plus o o marja de 1,2 – 1,5 puncte procentuale. Problema este ca, din 2008, dobanzile respective s-au dublat.  Clientii au incercat sa renegocieze clauzele considerate abuzive, dar banca nu a cedat , astfel ca s-a ajuns in instanta. Dupa un lung sir de procese, brasovenii au obtinut castig de cauza, dar BCR a atacat decizia prin contestatie in anulare la ICCJ. Degeaba, deoarece aceasta instanta a decis ca dobanda sa fie calculata in functie de Euribor + marja initiala din contract de 1,5%. Euribor este acum sub 0,2%, ceea ce face ca  dobanda pe care o vor achita cei doi brasoveni sa fie sub 2% pe an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.