Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte critică la adresa ultimului împărat Ming, retrasă după ce a stârnit comparaţii cu Xi Jinping

playtech.ro
carte

O reeditare a unei cărţi care atribuie sfârşitul dinastiei Ming din urmă cu 400 de ani nepriceperii unui împărat chinez a fost retrasă de pe rafturi săptămâna trecută, într-o aparentă epurare a unui volum, care a atras ulterior comparaţii online cu preşedintele Xi Jinping, informează Reuters.

China cenzurează drastic orice material care ar putea să nu fie conform cu politicile sale sau care este considerat potenţial dezbinător sau critic la adresa politicilor sau a liderilor săi, conform Agerpres.

Cartea "Chongzhen: Împăratul sârguincios al unei dinastii decăzute" a fost retrasă de la vânzare pe 16 octombrie din cauza "unor probleme de tipar", a anunţat editura care a publicat-o, Dook Media Group, într-un comunicat online.

Reuters nu a putut să verifice veridicitatea informaţiei din comunicat, iar editura chineză nu a dat curs deocamdată invitaţiei de a face declaraţii pe această temă.

Cenzorii chinezi au şters, de asemenea, toate comentariile care circulau în spaţiul online şi care îl asemănau pe fostul împărat cu Xi Jinping, care şi-a început în acest an cel de-al treilea mandat de preşedinte, un fapt fără precedent.

Chongzhen, a cărui domnie s-a încheiat prin sinuciderea sa în 1644, a fost remarcat de istorici atât pentru sârguinţa lui, cât şi pentru paranoia sa, inclusiv pentru faptul că punea în mod constant la îndoiala loialitatea supuşilor săi.

Cenzura a avut loc probabil din cauza paralelismelor online făcute între domnia împăratului bolnav Chongzhen şi deciziile guvernamentale - percepute ca nişte greşeli - ale lui Xi Jinping, de la lockdown-urile stricte anti-COVID-19 de anul trecut şi până la protestele faţă de actuala încetinire economică, a declarat Srikanth Kondapalli, profesor de studii chinezeşti la Universitatea Jawaharlal Nehru din New Delhi.

"Folosirea aluziilor istorice şi a sensurilor duble a devenit o modalitate pentru chinezi de a ocoli cenzura strictă", a spus profesorul indian.

Mai mulţi cititori chinezi au distribuit imagini ale copertei cărţii pe conturile lor de pe reţeaua de socializare Weibo, incluzând cuvinte cu litere îngroşate care îl critică pe împărat, cum ar fi: "Decizii proaste una după alta, cu cât era mai sârguincios (Chongzhen), cu atât regatul murea mai repede".

Imaginile partajate au inclus şi coperta cărţii, care prezintă numele împăratului Chongzhen suprapus peste un ştreang roşu. Un alt text promoţional de pe copertă scria: "paranoic şi mercurial".

Cartea nu mai este în prezent disponibilă pe internet. Căutările operate cu titlul cărţii pe platforma Weibo nu mai oferă niciun rezultat. Numele autorului, Chen Wutong, care a murit anul trecut, a fost de asemenea cenzurat pe Weibo.

Publicată pe 1 septembrie, cartea reprezintă o reeditare a unui text din 2016 care avea o copertă diferită şi un titlu diferit.

Într-o biografie a celui mai bogat om din lume, Elon Musk, publicată recent de Walter Isaacson, fraze precum "acesta este fascism", ce ar putea fi percepute ca fiind critici aduse recentei politici a Chinei de "zero COVID" promovate de preşedintele Xi, au fost acoperite cu tuş alb.

În trecut, imagini cu Winnie the Pooh, circulând sub forma unui meme pe internet care se folosea de presupusa asemănare a preşedintelui Xi cu celebrul urs rotunjor din desene animate, au fost, de asemenea, şterse de pe internetul chinezesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.