Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: 'Apostol Arsachi (c.1792-1874), medic, om politic și everghet'

Mediafax
arsachi

Prin biografia lui Apostol Arsachi, o personalitate a lumii medicale din capitala Țării Românești, descoperim realități sociale din prima jumătate a secolului al XIX-lea care sunt poate mai actuale ca oricând.

Editura Omonia a publicat recent această biografie și microistorie a lumii balcanice din prima jumătate a secolului al XIX-lea. În cele nouă capitole, lucrarea tratează o varietate de teme politice, sociale și economice, precum comunitățile creștine din ținuturile otomane ale Europei de Sud-Est, emigrația negustorilor balcanici în Europa Centrală și de Est, studiile de medicină în universitățile germane, sistemul sanitar din Valahia și practica medicală, relațiile dintre proprietarii funciari – boierii – cu clăcașii și robii, problema mânăstirilor închinate, dezvoltarea negoțului cu sare în Serbia, relațiile de familie, marile opere de binefacere din Grecia, activitatea politică din perioada Regulamentului Organic și a Unirii de la 1859. Nouă decenii de viață – de la 1790 până la 1874 – se suprapun cu marile transformări prin care trece spațiul sud-est european: disoluția Imperiului Otoman, emergența mișcărilor naționale în Balcani, construcții și modernizări instituționale, schimbări profunde ale mentalităților, triumful libertății și al progresului, conform Mediafax.

Prin biografia lui Apostol Arsachi, o personalitate a lumii medicale din capitala Țării Românești, descoperim realități sociale din prima jumătate a secolului al XIX-lea care sunt poate mai actuale ca oricând. Boli și epidemii, precum sifilisul, ciuma și holera, veneau în valuri, loveau cu putere și decimau populația țării.

Câți medici cu diplomă universitară practicau la București în primele două decenii ale secolului al XIX-lea? Erau foarte puțini și foarte căutați. Unul din ei a fost tânărul absolvent de la Halle, protagonistul acestei cărți, competent, plin de entuziasm și înzestrat, de asemenea, cu o educație clasică solidă, datorată profesorului de la Viena, Neofit Ducas, unul dintre reprezentanții de seamă ai Iluminismului balcanic. Timp de trei decenii, Arsachi s-a aflat în fruntea sistemului medical al Țării Românești ca medic la spitalele Colțea și Pantelimon, medic personal al Curții domnești și șef al serviciului sanitar.

Avem în fața noastră un reprezentant tipic al emigrației balcanice. Născut într-un sat din Epirul albanez, Apostol a interiorizat de mic copil acest stil de viață. Colegii săi de mai târziu din breasla medicală aveau, de asemenea, rădăcini în lumea rurală din Epir și Macedonia: familiile Darvari, Filitti, Caracaș. Profesia medicală era pentru Arsachi un titlu de noblețe într-o lume a rangurilor boierești și a inechităților sociale.

Arsachi a cochetat cu puterea încă de tânăr ca om de încredere al domnitorilor Grigore și Alexandru Ghica, iar mai târziu a fost unul din fruntașii partidului conservator, apărător al proprietății. Prin mariajele fetelor, Arsachi și-a asigurat urmași în marile familii boierești ale țării, precum Lahovary, Kretzulescu, Filitti, Ghica, Bălăceanu. Arsachi nu a fost doar medic, ci și proprietar de moșii, un om de afaceri priceput care și-a extins an de an domeniul funciar. Averea lui Arsachi a fost construită în timp, meticulos, din activități agricole și negustorești, nicidecum din practicarea profesiei medicale. Moștenitor al averii unchiului la vârsta de doar 20 de ani, Arsachi a ajuns să aibă moșii de peste 10 000 de hectare în județele Vlașca (Giurgiu) și Prahova.

Georgeta Filitti, urmașă a lui Arsachi, ilustrează în câteva cuvinte complexitatea vieții acestuia: „A pornit modest, a stăruit și s-a ilustrat în profesie, în politică a rămas partizan constant al principiilor conservatoare, apărând nedezmințit proprietatea. Marea generozitate ce l-a caracterizat a însemnat o împlinire a propriei vieți dar în același timp și un exemplu nepieritor pentru urmașii din această parte a Europei”. Numele lui Arsachi a rămas în memoria colectivă a națiunii grecești înscris cu litere de aur: „mare everghet”. Dar câți români mai știu astăzi de Arsachi? Mormântul de la Bellu nici nu mai există! Și totuși vorbim de primul ministru de Externe al Principatelor Unite, care, în vara anului 1862, după asasinarea șefului de cabinet, Barbu Catargiu, a exercitat pentru câteva zile funcția de prim-ministru interimar.

Ștefan Petrescu este istoric neoelenist, membru al Institutului de Studii Sud-Est Europene, Academia Română, București. A publicat cărți și articole despre viața comunităților grecești din România în secolele XIX-XX. Lidia Trăușan-Matu, lector la catedra de istorie a medicinei din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a publicat cărți și articole despre activitatea unor personalități medicale și despre organizarea sistemului sanitar din Principatele Române din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Ștefan Petrescu, Lidia Trăușan-Matu - Apostol Arsachi (c.1792-1874), medic, om politic și everghet. Ediție bilingvă, română-greacă. Cuvânt-înainte: Georgeta Filitti. Cuvântul sponsorului: Danae Stambouli. Traducere în limba greacă: Apostolos Patelakis, Georgios K. Ioannidis. Editura Omonia. 365 pag.+24 planșe color

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.